Wpis z mikrobloga

Mirki, kupiłem nowy rower na hamulcach od srama. Wszystko złożyłem, ale z przodu i z tyłu tarcza ociera o klocki. Sprawdziłem je i obie są proste. Klocki są zdecydowanie zbyt blisko siebie więc muszę rozsunąć tłoczki. I tu pojawia się moje pytanie. Czy jeśli rower jest nowy to mogę to zrobić bez otwierania układu? Czy wypychając tłoczki nie wypchnę zbyt dużo płynu, który mógłby uszkodzić np. uszczelki? A jeśli tak, to czy powinienem odkręcić śrubkę przy klamkomanetce żeby ewentualnie nadmiar wypłynął?
#rower #gravel #mechanikarowerowa #sram
flookir - Mirki, kupiłem nowy rower na hamulcach od srama. Wszystko złożyłem, ale z p...

źródło: obraz

Pobierz
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@flookir: powinny się rozepchnąć bez odkręcania, łyżką plastikową do opon rozepchnij, tak solidnie i powinno się zrobić, miałem tak ostatnio i rozepchnełem bez odkręcania
  • Odpowiedz
Nie ma między nimi praktycznie miejsca. Nie wcisnę kartki papier w żadną stronę.

@flookir: Bo nie są równolegle i centralnie do tarczy. Jak je rozsuniesz i naciśniesz klamkę to zaciski docisną się do tarczy a potem odsuną dokładnie tam gdzie były bo tak działają hamulce hydrauliczne. Same się ustawiają tam gdzie mają być, to nie vbrejki w których ręcznie regulujesz odległość klocków.
  • Odpowiedz
  • 0
@dran2: Wiem jak działają, natomiast w tym przypadku ledwo założyłem koło, musiałem to robić na wcisk. Regulowałem je już z godzinę i według mnie to niemożliwe, bo serwisowałem już swoje rowery z hydrauliką i nigdy nie było takiego czegoś. Zawsze był tam jakiś luz i nigdy nie miałem problemu z założeniem koła.
  • Odpowiedz
@flookir: też ostatnio rozpychalem tłoczki, nowe tarcze i okładziny, bez odkręcania śrubki się nie obeszło, rozepchałem, trochę wyciekło, kapkę płynu uzupełniłem, zakręciłem, jestem zadowolony, pacjent grx, powodzonka.
  • Odpowiedz
@flookir: nie robiłem tego dedykowanym narzędziem tylko łyżka do opon ale tam bardziej chodzi żeby złapać jakąś dźwignie i przyłożyć siłę, moje tłoczki wracały do środka bez odkręcania, możliwe że są zapowietrzone itp, itd, odkręciłem a że mam troszkę płynu, nie martwiłem się o jego ubytek, sprawa załatwiona.
  • Odpowiedz