Hej. Szukam lampy która będzie imitowała wschód słońca. Słyszalem o Philips Hue, no ale co by nie mówić to cena odstrasza. Macie jakieś godne polecenia alternatywy? #smarthome #inteligentnydom #oswietlenie
No generalnie chodzi mi o to, aby działało w sposób zbliżony do Hue. Czyli te 30 minut przed budzikiem zaczyna swiecic i im bliżej budzika tym świeci z większą intensywnością, z tego co widzą to zmieniają one również ciepło światła
@dominikk123m: jak lubisz DIY to zrób sobie na Wled razem z wemosem d1 mini. Świetny projekt i ma to czego potrzebujesz bo można skonfigurować harmonogram itd.
@dominikk123m: Generalnie sprawa jest prosta, kupujesz wemos d1 mini, programujesz kablem micro USB, nawet przez przeglądarkę. Potem musisz kupić pasek diod adresowanych np. ws2812b na 5v i lutujesz 3 przewody. Gdy wszystko dobrze połączysz i zasilisz układ on zaczyna rozsyłać sieć wifi z którą się łączysz i konfigurujesz pod swoje wifi. Obudowa np. z drukarki 3d i święci bardzo fajnie. Jak coś to pisz.
#smarthome #inteligentnydom #oswietlenie
Nie wiem czy dobrze rozumiem też czym jest wschód słońca na żarówce dla ciebie. Ja mam skrypt, który dostosowuje ciepło światła do położenia słońca.