@Mega_Smieszek: Mem opiera się na fałszywym, albo trudnym do udowodnienia stwierdzeniu, że świadomość jest w jakikolwiek sposób powiązana z plemnikiem, który łączy się z komórką jajowa. Równie dobrze mógłbyś być istota stworzona z zupełnie innych gamet, gdzie roznilbys się wyłącznie wyglądem, albo płcią, bo do tej pory nie wiemy jak to naprawdę wygląda z tą naszą świadomością.
@Glikol_Propylenowy: to z plemnikiem masz rację, ale samo to, że jesteśmy ludźmi akurat spośród wielkiej grupy różnych żyć na ziemi to powinno być mało prawdopodobne.
@Glikol_Propylenowy a to może być tak, że z zarodka wykształca się mały człowiek, w którym rośnie mózg, a potem mózg wykształca umysł, a umysł wykształca świadomość ?
@Skoncentrowany: Czym według Ciebie jest umysł? Bo ja nie umiem zdefiniować tego pojęcia i rozróżnić go od świadomości. Czy pies, albo kot posiadają według Ciebie umysł, czy świadomość? Dlaczego w takim razie ich mózgi nie wykształcają świadomości? ( ͡°͜ʖ͡°)
@Glikol_Propylenowy według mnie nie, ale to moje zdanie. On bazuje tylko na tym,.co jest w necie, nie ma własnych interpretacji, systemu przekonań, nie ma "myślenia"
@Glikol_Propylenowy korzysta, ale nie tylko na tym się opiera. Możesz pomyśleć teraz o czymkolwiek chcesz, chat już nie. AI tylko odpowiada na zapytania - jest tylko zbiorem informacji, których udziela, kiedy otrzyma zapytanie. Moim zdaniem chat, to tak jakby pamięć długotrwała, której użytkownik podaje hasło - jako wskazówkę do wydobycia z tej pamięci.
@Glikol_Propylenowy to jest ciekawe i ciekawe jeszcze czy istnieje prawdopodobieństwo że twoja świadomośc może się jeszcze powtórzyć albo w czasie rzeczywistym stworzy się dwie nawet osobowości jak ty
@Mega_Smieszek: liczba plemników w wytrysku wynosi od 39 mln do (jak gdzieś na szybko wyczytałem) 500 mln, z czego około 4% nadaje się do zapłodnienia komórki. Nie wiem jak komuś wyszło 400 bln, ale się domyślam
@tuciemam234: Tak, pod tym samym względem ciekawy jest casus teleportacji, która polega na tym, że wchodząc do jednego teleportera Twoje ciało jest rozbijane na atomy, więc znika, a wychodząc z drugiego w innym miejscu Twoje ciało musiało by być złożome na nowo z innych atomów ale ze 100% dokładnością, więc pojawia się w innym miejscu (z tego powodu, że z zasad fizyki wynika, ze nie można transportować masy z nieograniczona
@Glikol_Propylenowy: a gdzie widzisz jakieś chociażby przesłanki które karzą wątpić, że umysł nie jest związany z plemnikiem/komórką jajową tylko jakoś magicznie zostaje przetransferowany do rozwijającego się mózgu?
Chłop co odpalił Patronite jakieś 5 godzin temu i sru ma 13 kafli na miesiąc xD
A znając regularność SciFuna, to te 13 tysi będzie szło na nic nie robienie - choć może to go zmobilizuje i przynajmniej raz na miesiąc coś dostaniemy.
@Skoncentrowany: a nasz mózg nie korzysta z algorytmów? Coś co jest stworzone sztucznie nie może spełniać definicji świadomości albo umysłu?
źródło: plemnikow_swiat
Pobierz