Wpis z mikrobloga

@daniello87: w terapii kognitywno behawioralnej jest coś takiego jak drabina lęku czy coś w tym stylu. Chodzi o to żeby wychodzić ze swojej strefy komfortu ale powoli, jak najmniejszymi krokami i bez przechodzenia do następnego kroku zanim obecny nie będzie całkowicie pozbawiony lęku. Cholera wie czy da się to przełożyć na kontakty międzyludzkie ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
  • 1
@pink-parrot: Wątpię. Za dużo czynników wpływajacych na to czy próba będzie udana. Nad swoją biologią nie zapanujesz, chyba że oszukując się lekami. Próbowałem powoli, próbowałem terapii szokowej. Ale koniec końców swojej osobowości, tego kim jesteś nie zmienisz. Nawet nie chodzi o to, czy siebie lubisz czy nie. Nie lubisz tego, że ten typ osobowości i zachowanie utrudniają ci "normalne" funkcjonowanie. Potem zaczyna się porównywanie do innych i wyrzuty sumienia. Co
  • Odpowiedz
@daniello87: ciężko mi się zgodzić z tym, że "ciało reaguje jak reaguje i nic się z tym nie zrobi". Moje ciało reagowało na wejście do taksówki tętnem 180, a po kilki miesiącach pracy nad tym przestało. Ale wiadomo, każdy jest inny i tego typu lęk może nie być porównywalny z funkcjonowaniem w skomplikowanych sytuacjach społecznych
  • Odpowiedz
Świat jest stworzony dla ekstrawertyków

@daniello87: xDDDD większej głupoty w życiu nie słyszałem, w dzisiejszych czasach możesz sobie siedzieć spokojnie cały dzień przed internetem, nawet jak idziesz do tej pracy to zakładasz słuchawki i możesz sobie tam słuchać co chcesz. Pomyśl sobie co by było jakbyś się urodził 100 lat temu, wtedy to było piekło dla introwertyka
  • Odpowiedz
@daniello87: przecież zawsze premiowani byli ekstrawertycy a s---------a miała gorzej, ale w dzisiejszych czasach s---------a może iśc do byle jakiej pracy a po pracy może zamulać cały dzień przed kompem w samotności
  • Odpowiedz
@daniello87: "Dodatkowo rozpamiętuję każde swoje niezręczne zachowanie" Zadawaj sobie pytanie co z tego jak o czymś takim pomyślisz aż do skutku i ci przejdzie (no chyba, że kogoś oplułeś to faktycznie niezręcznie).
  • Odpowiedz
@daniello87: Oczywiście że jesteś w stanie przestać bać się ludzi i rozpamiętywania wszystkiego co zrobiłeś i powiedziałeś i jeszcze wielu innych rzeczy ale jak się głęboko wierzy że czegoś się nie da to się nie da xd Żeby nie było nie oceniam cię bo sam mam sporo problemów osobistych których póki co nie przeskoczyłem ale przede wszystkim skończ z przekonaniem że jesteś jaki jesteś i nie da się z tym
  • Odpowiedz