@zimowyporanek: Czytałem to jeszcze na studiach, teraz wracam ogromnym transferze wiedzy do mojego mózgu, w ciągu powiedzmy 20 lat. Mam Świetne pomysły na badania.
@mecenassrenas: Logika epistemiczna. Hintikka jest jej twórcą. Ponad to w latach studenckich zachwycałem się jego semantyką teoriogrową, tzn w tym podejściu prawdziwość formuł logicznych jest definiowana w kategoriach istnienia strategii wygrywającej w odpowiedniej grze semantycznej. No i jego interpretacja logiki kwantyfikatorów rozgałęzionych, oraz tego jak ich używać w języku naturalnym.
Przykład Hintikki: "Dla każdego mężczyzny istnieje kobieta i dla każdej kobiety istnieje mężczyzna, tacy że mężczyzna kocha kobietę"
W tradycyjnej notacji pierwszego rzędu nie da się dokładnie oddać znaczenia tego zdania, ponieważ musimy zdecydować, który kwantyfikator jest w zasięgu drugiego. Hintikka pokazał w taki sposób, że język naturalny może być bogatszy ekspresyjnie niż standardowa logika pierwszego rzędu
I nieco logik nieklasycznych. BTW polecam Hintikkę! Wybitny umysł.
źródło: image
Pobierzja po prostu chcialem jakiekolwiek info
@JamesJoyce: czyli jak używać? Podasz przyklad?
W tradycyjnej notacji pierwszego rzędu nie da się dokładnie oddać znaczenia tego zdania, ponieważ musimy zdecydować, który kwantyfikator jest w zasięgu drugiego. Hintikka pokazał w taki sposób, że język naturalny może być bogatszy ekspresyjnie niż standardowa logika pierwszego rzędu