Aktywne Wpisy

Farezowsky +118

kutang__pan +27
Lokalni glazurnicy chcieli 12,5k za robocizne - sam robilem po robocie.

źródło: 6roHBCXHfm4sZzu1nn9z9iQOkYYGVHL7
PobierzSkopiuj link
Skopiuj linkźródło: 6roHBCXHfm4sZzu1nn9z9iQOkYYGVHL7
PobierzWykop.pl
Jezu udawaj, że on cię chociaż trochę gwalci
Nie mogę już czytać tych dyskusji na temat tej mitycznej produktywności pracy z biura nad home office.
Za każdym razem jacyś korporacyjni bialorycerze gadają jakieś pierdy o innowacjach i większym rozwoju, a w praktyce co to oznacza? Plotki z anetka i kłótnie i klimatyzację, bo większość osób nie ma żadnej innowacyjnej pracy. Faktem jest, że jak się pracuje w jakimś R&D to może ma to sens, większość Polaków tego nie robi, pracują w odtwórczej biurowej pracy outsourcowanej do zachodnich korporacji gdzie i tak nie mają większego wpływu na żadne decyzje. A i tak bardzo często to RTO w korporacjach wygląda tak, że i tak się siada do teamsa tylko w biurze, kurtyna.
Realny przyczyna RTO to miękkie layoffy, kontrakty na nieruchomosci i kontrakty na niższe podatki z lokalnymi władzami w zamian za stymulację lokalnego biznesu.
Amazon nie był w stanie podać żadnych danych przemawiających za RTO, a to firma która monitoruje ile srają ich pracownicy.
Co za to powoduje RTO dla przeciętnych obywateli? Większy koszt nieruchomości/wynajmu, większe korki, wyższe koszty zycia, gorsze wysypianie się (to wpływa na tą słynna produktywność), mniej czasu z bliskimi (szybsze wypalenie, ergo gorsza produktywnosc)
I tak, jestem świadomy tego, że nie wszyscy się na HO odnajdują i woleliby pracować z biura i rozumiem to. Ale nie rozumiem dogmatyków walenia konia do cyferek którzy nie umieją spojrzeć szerzej na istotę problemu i czemu to się dzieje i jeszcze wrzucają wykresy że wzrostow kiedy HO było dominujące XD
źródło: Zdjęcie z biblioteki
PobierzPatrząc po tym jakie rzeczy przechodzą w biurze kiedy jest niby ten "bat nad głową" to nie wydaje mi sie.
Realia biura:
- Fatalna lub w najlepszym wypadku przeciętna klima. Szklane szyby się nagrzewają, milion rolet a w starych budynkach grzyb i duszno.
- Wychodzenie na dymka lub do sklepu co 5 minut, bo nie da się wysiedzieć
- Wielki open space i siedzenie na Teams, w końcu jest hybryda i Maciek wybrał dziś pracować z domu, a no i jeszcze Senior Scum Manager z Holandii, będzie nadzorował polskich hydraulików z
Podoba mi się też to przekonanie, że jak zachodniemu korpo wzrosną cyferki to, że to się jakoś na nas przełoży, widać po USA jak się to świetnie przekłada na przeciętnego człowieka ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Komentarz usunięty przez moderatora
@ByczekRozplodowy: tego nie jestem w stanie zrozumieć...nowoczesne budynki eko sreko certyfikat ISO999999, a klima działa tak, że się żyć odechciewa. Ja na przykład w tym roku w lipcu byłem przez tydzień przeziębiony od klimy walącej lodowatym powietrzem, a jak ja wylaczyles to zaraz robila sie szklarnia od nagrzanych szyb. Wezwany
@juda_pietruszka: kolega zielonka widać miał w dupie język polski i związki frazeologiczne
@juda_pietruszka: ale 10% nie, a zależy firmie przede wszystkim na tych 10%. Na te 90% korpo ma wywalone
@Romska_Palo_Ul_Laputa: Broni ktoś wyjść z domu i popracować z kawiarni czy innego lasu? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@ByczekRozplodowy: Ostatnio miałem przymusowy dzień z biura. Godzina dojazdu i wstawanie godzinę wcześniej, tylko po to, by połączyć się na zagraniczną VMkę, i pracować z
@Foxing: trzeba bylo powiedziec, ze tez dostales ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)