Wpis z mikrobloga

Będę zabierał się za projekt schodów, drewno (dąb rustic) zamówione, frezarki i piły już w gotowości.

Nie mam pomysłu na podstopnice, listwy przy ścianie też nie zaplanowane.
Zrezygnowałem z pomysłu cienkich płyt z warstwą aluminium, dibont ponieważ jednak schody potrzebuja solidniejszego oparcia, te płyty mogą nie wystarczyć - chociaż kuszące to przykręcenie podstopnice do dolnego stopnia ułatwi montaż (będzie już wypoziomowana)

Zwykła płyta meblowa jest taka szorstka, chropowata, brzydka, będzie podświetlany każdy stopień ledami adresowanymi i szukam jakiś podstopnice matowych jak mleko.
Wziąć MDF i oddać do lakierni czy może jest inny lepszy materiał

#budujzwykopem #budowadomu #schody #remontujzwykopem #pytanie #kiciochpyta
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

albo chałupniczo podcinasz gips i wstawiasz tam listwy od razu (listwy plastikowe, do malowania najlepsze)
albo kupujesz jeszcze specjalne profile do listew - czyli też podcinasz gips, wsadzasz metalowe profile, a potem listwę - lepiej to wygląda ale większy koszt i więcej pracy. Ale przynajmniej na malowanych listwach nie osiada kurz i ogólnie super to wygląda.
niegwynebleid - albo chałupniczo podcinasz gips i wstawiasz tam listwy od razu (listw...

źródło: 453416_c5b62fcfdeac47ad9ff2fcfe10568e26~mv2

Pobierz
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@niegwynebleid faktycznie zacne, ale ile to wycinania i docinek do schodów, wkładania wyciągania aby sprawdzić czy pasują a nawet jak włożyć potem stopień w te wnęki między ścianami gdzie stopień musi być co najmniej na 0 aby listwa dojechała do stopnia, w schodach to już taki mały rocket science :)
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@Lowca90 słuchaj, sam robię schody, jeszcze nie poznałem równego mi debila co próbował, dziadek miał stolarnie i wyczyniał z drewnem cuda więc ja podświadomie ciągle słyszę głosy, że co ja nie dam rady? A że narzędzi mam u siebie od groma to lecę z projektem
  • Odpowiedz