Wpis z mikrobloga

Zrobiłam chuopską pizzę. Wołam @bluber bo mi coś tam radził ale chciałam dziś zrobić. Składniki w kom. 5 g drożdży swiezych na 500g mąki. Wyszły lepsze niż poprzednie, ale następnym razem zrobię taka co w lodówce będzie dojrzewać i wtedy finalnie zdecyduje czy warto czekać. Choć ta i tak dużo lepsza niż ta z 25g drożdży na 250 g mąki xD nie śmierdzi nic a nic. Duży plus że super wyszły mi boki, i jak przerwałam ciasto to było tam mega siatek glutenowych! ( ͡º ͜ʖ͡º) #pizza #gotujzwykopem
julia-kuterska - Zrobiłam chuopską pizzę. Wołam @bluber bo mi coś tam radził ale chci...

źródło: IMG_20250114_205542

Pobierz
  • 28
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@julia-kuterska: no wygląda elegansio aż bym ukradł kawałeczek, ale faktycznie jak będą chęci to spróbuj takiej napoletany na malutkiej ilosci drożdży, gdzie ciasto dojrzewa w lodówce. Ja odkąd takie zacząłem robić to nie chce już żadnej innej, a na bank nie chcę tych zapiekanek na właśnie 25g drożdży na 250g mąki xDD
  • Odpowiedz
@julia-kuterska: takimi przepisami to nie ma co sie sugerowac raczej, tez nie wiem jaki typ pizzy chcesz uzyskac, bo widzialem jakis filmik gdzie typ byl we wloszech na kursie gdzie robili neapolitane i z tego co pamietam to szla tam tylko mąka, woda i szczypta doslownie drozdzy
  • Odpowiedz
@Kominiara21: robiłam napolecostam dawno temu ale ciasto było dziwne i nie dało sie rozciagnac wiec rozwałkowałam. Nie wyszło super git. Ale spróbuje jak zjem to
@dr_papieros no spróbuje. Ale problem mam z pracą z tym ciastem. mega mi sie kleiło i potem jakies takie dziwne i wracało do poprzedniej formy przy rozciaganiu. A tu naprawde spoko siatka glutenowa i wg mnie 1g drozdzy na 100g maki to jest git.
  • Odpowiedz
@julia-kuterska: no, nie powinno sie raczej walkowac, ale kumam o co ci chodzi bo tez robilem kiedys "wloska" pizze z internetu i ni c---a nie dalo sie rozciagnac tego i wyszedl praktycznie kamien, zjadliwe ale nie ponowilbym tego. Polecam kupić semoline do podsypywania blatu (nie przypala sie jak mąka i latwiej ja strzepac z ciasta), 25g drozdzy to stanowczo za duzo, w tym filmiku proporcje byly 350 mąki / 250
  • Odpowiedz
@julia-kuterska czekanie nie jest złe, bo w tym czasie się odpoczywa. Kwesta żeby zaplanować wcześniej. Zostaw w lodówce na 24h to ci się będzie prawdopodobnie lepiej rozciągać na blaszce. Ciasto do piekarnika powinno mieć ciut więcej wody, ale tyle żebyś dała radę na nim pracować. Ile u ciebie było wody?
  • Odpowiedz