Wpis z mikrobloga

Mirki, mirabelki czy jest tutaj ktoś kto orientuje się odnośnie ewidencji zabytkowej gminnej miast? Chodzi o to że budynek mieszkalny wpisany jest do ewidencji zabytków gminnych miasta. W związku z tym czy wszelkie prace remontowe związane z lokalem własnościowym/ częściach wspólnych wewnątrz budynku podlega pod konserwatora zabytków i trzeba mieć zgodę na np. usunięcie ścianki działowej w częściach wspólnych? #nieruchomosc #rynekwtorny #zabytek #gmina #konserwator
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@marta99x ja tylko mogę powiedzieć że to przejechana sprawa, wielu czeka aż zgnije taki budynek bo wytyczne do remontu są x500 niż normalny remont, współczuję
  • Odpowiedz
  • 0
@JustynM bardziej tutaj chodzi czy byli właściciele nie zrobili sb samowolki budowlanej, bo dokumentacji z tego nie mam i nie wiadomo czy była. A jeśli była to wydaje mi się że powinna być w gminie lub chyba u konserwatora? Teraz to sprawdzam, by sama nie mieć problemów w przyszłości i wszystkie nierozwiązane kwestie muszę załatwiać
  • Odpowiedz
Głupio pytać na portalu że śmiesznymi obrazkami, ale jak nie ma dokumentacji to jakim prawem konserwator zajmuje się tym budynkiem, będzie miał więcej do przedstawienia dokumentów niż Ty.
  • Odpowiedz
  • 0
@JustynM nie zrozumiałaś, albo ja źle przeczytałam że zrozumiem XD chodziło mi że remont był przeprowadzany w mieszkaniu w kamienicy i z tego remontu nie ma żadnego dokumentacji, a wiem ze np ścianę działową wyburzali i dobudowywali w innym miejscu, a że budynek jest pode ewidencji zabytków gminnych to jeśli ta zmiana została zatwierdzona to chyba znajdę ją w gminie/ u konserwatora?
  • Odpowiedz
  • 0
@Vadzior a jeśli były właściciel wyburzał ta ściankę dzialowa w czesci wspólnej budynku to chyba musiał gdzieś o tym zawiadomić? Bo jeśli nie zawiadomił to czy tutaj mogła wystąpić samowolka budowlana? O ile wgl musiał zawiadamiać?
  • Odpowiedz
@marta99x: a takie działania wymagają pozwolenia na budowę? nie wiem jak jest w budowlance, część ścian można wyburzać dowolnie, a takich nośnych to nie
u konserwatora nie ma praktycznie żadnej dokumentacji obiektów ewidencyjnych prócz jakiś poważniejszych przebudów, kart białych i losowych zdjęć i nie widziałem, aby ktoś występował o zalecenia o wyburzenie ścianki xD i tak, o zalecenia, bo decyzje wydaje się tylko dla obiektów rejestrowych
  • Odpowiedz