Wpis z mikrobloga

Dziękuję wszystkim na tagu za pomoc w sprawie awaryjnego kupna auta, a jest was naprawdę dużo! Fajnie, że wypok chociaż na tych tagach jest normalny ()
Wybór padł na Focusa 2012 1.6 TDCi 105KM. Auto naprawdę zadbane technicznie. W przyszłości zrobi się chipa.
Czy można się jakoś zabezpieczyć oprócz wykupu swojego OC jakby kupujący nagle stwierdził, że wycofuje OC lub źle powiedział agentowi i on by to zrobił? Czy mogę dokupić tylko opcję ubezpieczenia dla niedoświadczonego kierowcy (poniżej 3 lata prawo jazdy) w jakikolwiek sposób?
#samochody #motoryzacja ubezpieczenia #ford #focus
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

jakby kupujący nagle stwierdził, że wycofuje OC lub źle powiedział agentowi i on by to zrobił?

@antarhei: jeśli w kraju to oc po kupnie samochodu przechodzi na kupującego i tylko on może z niego zrezygnować. Dobrze jest zgłosić kupno i przepisać ubezpieczenie na siebie by ewentualna rekalkulacja składki cię nie zaskoczyła potem (niewiele firm robi rekalkulację ale się zdarza)
  • Odpowiedz
  • 1
@darek-jg: po 10 latach od prawka jest to pierwsze auto ze mną na umowie, więc rekalkulacja będzie spora. Mamy swojego ubezpieczyciela w rodzinie, więc planowałem że dojezdze na tym do końca i wtedy wlatuje moje
  • Odpowiedz
@antarhei: i tak jak zrobią rekalkulację to dopłacasz tylko różnicę między ty co zapłacił sprzedający a tym co ci wyliczą ale często nie robią rekalkulacji i mozesz z tego skorzystać
  • Odpowiedz
@antarhei: no no, patrząc po zdjęciu wnętrza, wypasiona wersja, pozdrawia właściciel focusa mk3 2.0tdci 163KM. W 5 lat zrobiłem 100 tys km i żadnej awarii, sama eksploatacja. Z tego co sie orientuje 1.6 tdci występował w kilku odmianach mocy, od 95KM do 115KM, wystarczy softowo wskazać kompowi mapę silnika 115km i śmigać, bo zmian w hardware nie ma
  • Odpowiedz