Właśnie skończyłem G1 na switcha i o ile nie jest to port tak zły jak na premierę to nie można powiedzieć, że jest dobry. Jest Gothiciem ( ͡°͜ʖ͡°) Na minus sterowanie. Nie wszystko jest intuicyjne a lewa gałka analogowa robi więcej szkody niż pożytku. Śmiało można by grać na padzie od N65. Same skróty do mikstur, nowe koło wyboru czarów, możliwość założenia dwóch broni białych na plus. Ekran ekwipunku też spoko chociaż nie założysz dwóch takich samych pierścionków. Fajnie, że handlując można jednym przyciskiem dobrać rudę żeby wyrównać strony handlu. Schrzaniony jest handel i sprzedaż jest za 100% zamiast 50 a poza tym też coś czasem się buguje więc kasy jest jeszcze więcej niż było w oryginale.
Ale to wszystko jest do przyzwyczajenia. Gothic na switcha zmienia coś w animacjach. Nie wiem jak to określić ale jeśli najskuteczniejsza moja taktyka to błyskawicznie cios w bok i albo unik albo blok to od razu po ciosie przerywałem animację i już byłem w defensywie. Tutaj animacja jakby musiała się skończyć. Doskonale widać to walcząc bronią 2h na mistrzu. Wszystko trwa i odbywa się w rytmie jak zaplanowali twórcy. Przez to gra jest "trudniejsza"? A może bardziej imersyjna bo bezi musi walczyć na prawdę a nie telepać się z mieczem. Do tego brak możliwości wyjęcia broni podczas rozmowy co daje się we znaki np na arenie albo z szamanami. Ty jeszcze nie wyjmujesz miecza a szaman już Ci gniecie jaja pirokinezą.
Ale poza tym nie zauważyłem bugów blokujących przejście gry. Drabiny poprawiono. Gorn też się nie w--------ł. #gothic #nintendoswitch
@przegro_pisarz: czekaj bo Ty piszesz o modzie który powstał kilkanaście lat temu w piwnicach gimnazjalistów a ja o porcie za który na premierę płaciło się 120zł a spieprzył coś co działało w oryginale ( ͡°͜ʖ͡°)
@HachiRoku pierwsze co mi przyszło do głowy bo nie ironicznie lubię mroczne tajemnice dobrze się w nich bawiłem, obecnie podstawka jest dla mnie za nudna. Widziałem na YT opisy portu i nie mam switcha, ale i tak byłoby mi szkoda kasy, lepiej dać dx11 do podstawki, 2 bronie na raz to zbędny dla mnie bajer.
@przegro_pisarz: wiesz co w trakcie kupowania switcha wyszedł ten port i uznałem, że najłatwiej będzie mi przyzwyczaić się do konsolki mając zawsze pod ręką grę którą znam tak dobrze. Nikomu nie polecam kupowania gothica na switcha chyba, że tak jak ja w domu ma tylko Macbooka do pracy i switcha do gier. Ale nawet wtedy trzeba... niezdrowo lubić tą grę żeby ją kupić. Stalker jest na ten przykład dla mnie
@HachiRoku: tez mam g 1 i 2 na nintendo i mnie wkurza sterowanie.
Na g2 jest jeszcze gorzej. Jak bedziesz grał to napisz mi proszę czy ci sie gra występuje przy zapisie i czy sam czarami rzuca ( gram magiem) jak wyciągasz łape do magii. Acha i czy zacina sie sterowanie bezim. Zazwyczaj Przed walką.
Nie grałem w gothic jak byłem młody (kuwa jakim cudem) bo wybrałem Morrowinda.:) teraz rożowa
@Wolnyityle: g2... no k---a w g2 to ciężko wykonać precyzyjny skok więc jest jeszcze weselej i bardziej w---------o. Kilka razy już mnie wywaliło z gry i to zwłaszcza po zapisie więc tak... coś jest schrzanione. Czary to wystarczy pomyśleć o kliknięciu A i już leci :D A szczerze to Ty masz łatwiej bo nie grałeś i nie masz wyrobionego nawyku jak walczyć czy skakać żeby cośtam osiągnąć ;) a ja
Na minus sterowanie. Nie wszystko jest intuicyjne a lewa gałka analogowa robi więcej szkody niż pożytku. Śmiało można by grać na padzie od N65. Same skróty do mikstur, nowe koło wyboru czarów, możliwość założenia dwóch broni białych na plus. Ekran ekwipunku też spoko chociaż nie założysz dwóch takich samych pierścionków. Fajnie, że handlując można jednym przyciskiem dobrać rudę żeby wyrównać strony handlu. Schrzaniony jest handel i sprzedaż jest za 100% zamiast 50 a poza tym też coś czasem się buguje więc kasy jest jeszcze więcej niż było w oryginale.
Ale to wszystko jest do przyzwyczajenia. Gothic na switcha zmienia coś w animacjach. Nie wiem jak to określić ale jeśli najskuteczniejsza moja taktyka to błyskawicznie cios w bok i albo unik albo blok to od razu po ciosie przerywałem animację i już byłem w defensywie. Tutaj animacja jakby musiała się skończyć. Doskonale widać to walcząc bronią 2h na mistrzu. Wszystko trwa i odbywa się w rytmie jak zaplanowali twórcy. Przez to gra jest "trudniejsza"? A może bardziej imersyjna bo bezi musi walczyć na prawdę a nie telepać się z mieczem. Do tego brak możliwości wyjęcia broni podczas rozmowy co daje się we znaki np na arenie albo z szamanami. Ty jeszcze nie wyjmujesz miecza a szaman już Ci gniecie jaja pirokinezą.
Ale poza tym nie zauważyłem bugów blokujących przejście gry. Drabiny poprawiono. Gorn też się nie w--------ł.
#gothic #nintendoswitch
Komentarz usunięty przez moderatora
Ile napojów z rudy można by zrobić w mrocznych tajemnicach xDD
Na g2 jest jeszcze gorzej. Jak bedziesz grał to napisz mi proszę czy ci sie gra występuje przy zapisie i czy sam czarami rzuca ( gram magiem) jak wyciągasz łape do magii.
Acha i czy zacina sie sterowanie bezim. Zazwyczaj Przed walką.
Nie grałem w gothic jak byłem młody (kuwa jakim cudem) bo wybrałem Morrowinda.:) teraz rożowa
Czary to wystarczy pomyśleć o kliknięciu A i już leci :D
A szczerze to Ty masz łatwiej bo nie grałeś i nie masz wyrobionego nawyku jak walczyć czy skakać żeby cośtam osiągnąć ;) a ja