Wpis z mikrobloga

@murison: To przykre, ale o wiele bardziej zaintrygowało mnie to, że do polskich zmywarek w---------ą silniki jakiejś chińskiej firmy. I nikt o tym nigdzie nie pisze, nigdzie nie ma na ten temat informacji, konsument się o tym nie dowie, nawet jeśli rozkręci urządzenie i odczyta informacje na tabliczce. Dopiero kiedy wyszuka nazwę Welling w necie i przejrzy stronę firmy znajdzie ostatecznie informację, że producent ten jest chiński. I jak k---a
  • Odpowiedz
@niecodziennyszczon: Silnik Welling jest w o wiele większej ilosci zmywarek niż sie wydaje. Wiem, ponieważ też takowy mam w Candy i kiedy szukałem częsci to są dostepne tylko na Aliexpress po numerze czesci mozna sie dowiedziec jak wielu producentów korzysta z danych czesci.
Ja mam Welling YXW30-2A.
Czesci Wellinga i wspolpracujace z tymi silnikami sa uzywane u producentów: Midea Samsung Gorenje Hansa Korting Candy Hoover Amica Brandt.

I własnie m.in
  • Odpowiedz
  • 0
@niecodziennyszczon @Bigbluee no ale kiedyś było inaczej? Po prostu nie pakowano silników chińskich - tylko inne.

Mam takiego 25 letniego antyka Polar - nie do zajechania, ze 2 razy naprawiałem już, bo po prostu naprawa kosztowała kwoty rzędu 20 złotych i zajmowała 20 minut, więc szkoda wywalać.
Niemniej, silnik też wcale nie polski tylko made in italy.
  • Odpowiedz
@Bigbluee: Domyślam się, że właśnie tak jest. To jest właśnie jeden z takich podskórnych procesów, którym kropelka po kropelce, kroczek po kroczu rozpiżdża się europejskie, czy w ogóle zachodnie gospodarki za plecami obywateli ¯\(ツ)/¯
  • Odpowiedz
Niemniej, silnik też wcale nie polski tylko made in italy.

@dthprf: To jest jednak diametralna różnica, technologia i miejsca pracy zostaje w domu, a dając zrobić Włochowi/Rumunowi/Belgowi itd. przy tych powiązaniach gospodarczych w dalszej kolejności, dajesz zarobić sobie. W przypadku chińczyków wysyłasz im kasę i technologię, zasoby naturalne już mają, zaś ty po jakimś czasie zamykasz fabryki u siebie. Ostatecznie zostajesz z gospodarką opartą na jakichś wirtualnych podstawach, z których
  • Odpowiedz
  • 0
@niecodziennyszczon no to od tej strony patrząc to masz generalnie racje. Jednak w ten sposob patrzac, najlepiej by było budować rodzimego producenta silników. Pytanie tylko, ile by taka pralka kosztowała wtedy. Ten polar z tego co pamiętam, toi tak był dosyc spory wydatek dla przecietnej rodziny w '90.
  • Odpowiedz
@dthprf: @niecodziennyszczon
Moja zmywarka jest w ciągłej sprzedazy ale Candy nie posiada silników w serwisie. Dzwoniłem, pytałem. Dostałem instrukcje serwisową z numerami części Candy i podałem numer silnika. Nie ma i nie bedzie.
Tak sie kończy kupowanie na rympał jakichś elementów z chin do swoich produktów i zazkładanie z góry że sa jednorazowe.
Musiałby wiedziec w jakim modelu Amica czy innego producenta, jest ten sam silnik to bym znalazł numer
  • Odpowiedz
@dthprf: Niby tak, ale np. w starych odkurzaczach Zelmera (starych w sensie jak jeszcze Zelmer był boschowski, czy wcześniej, bo ten obecny prawdopodobnie to już tylko chińszczyzna) były polskie silniki. Wiem, bo takeigo wymieniałem (co w sumie nie jest żadną filozofią). A więc coś tam się jednak opłacało, przynajmniej u nas, bo te Zelmery to nie był cholera wie jaki wydatek w stosunku do jakiegoś generycznego odkurzacza z biedronki.

Inna
  • Odpowiedz
  • 1
@niecodziennyszczon a mam też taki stary odkurzacz, tyle że Electroluxa xD

Nie az tak stary jak wspomniana pralka, ale jeszcze sprzed modernizacji przepisów - 1800W. Korzystam 6 rok, a bóg wie ile babka moja z niego korzystała. Na razie działa elegancko, moc porownywalna z warsztatowym karcherem ( ͡º ͜ʖ͡º)
Pewnie jak się coś stanie z nim, to będę pchał tam łapy, az ciekawe co znajdę w
  • Odpowiedz
  • 1
@dthprf @niecodziennyszczon: @Bigbluee cóż no wiekszość producentów tak teraz działa, że po prostu składaja swoje produkty z gotowych podzespołów z chin ¯\(ツ)/¯
Sprzęt ma już swoje lata, jest to juz któraś kolejna naprawa. pełna historia tutaj. nie licząc bzdetów jak powycierane rolki czy pęknięte sprężyny drzwi, to z rzeczy istotnych wymieniłem już:
- wąż dopływowy - jebnął zawór aqua stop (prawdopodobnie moja wina, musiał być uderzony przy montazu albo
  • Odpowiedz
  • 1
Zmywarka mi robi podrecznikowe Gotowanie żaby xD. Jakby ta pompa za 450ziko padla jako pierwsza to bym sie pewnie nawet nie zastanawiał. Ale tak pomalutku: tu stowka, tam stowka... No szkoda mi troche
  • Odpowiedz
Zmywarka mi robi podrecznikowe Gotowanie żaby xD. Jakby ta pompa za 450ziko padla jako pierwsza to bym sie pewnie nawet nie zastanawiał. Ale tak pomalutku: tu stowka, tam stowka... No szkoda mi troche

@murison: No ja mam to samo. Wsadziłem już 350zł ale mam na zapas 3 simmeringi i 1 uszczelkę jeszcze. Pompa nadal działa, jak mowilem podobna do twojej ale za to wałek na ktorym osadzony jest simmer jest
  • Odpowiedz