Aktywne Wpisy

dudi-dudi +383

źródło: temp_file1626108576032173446
Pobierz
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
Skopiuj link
Skopiuj linkźródło: temp_file1626108576032173446
PobierzRegulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
Przy okazji świąt spotkałem kogoś z dalszej rodziny kto ma jakiś warsztat. Taki trochę janusz. Chyba jako pierwszy w rodzinie miał panele. No i teraz pochwalił się że dołożył kolejne i licznik przepisał na firmę. Przedtem miał na siebie. I tak mi się wtedy przypomniało jakieś wykop gdzie facet żalił się na wysokie rachunki. I jeśli dobrze pamiętam ktoś w komentarzu napisał że to pewnie przez naliczoną moc bierną. Bo zaczęto to doliczać do rachunków firmom w zeszłym roku. I tak wtedy rzuciłem okiem w internet co to ta moc bierna. I z tego co zrozumiałem, nie wiem czy dobrze, to głównie generują ją silniki, lampy led ale i instalacje PV. I są jakieś kompensatory które to niwelują. No i mówię temu znajomemu żeby poczytał o mocy biernej bo teraz kiedy przepisał licznik na formę mogą mu wzrosnąć rachunki. W warsztacie ma kilka maszyn z dużymi silnikami, oświetlenie led no i panele na dachu. A on mi mówi że wszystko już wie, że monter tych dodatkowych paneli wszystko mu wytłumaczył i że jest na odwrót niż mówię. Że niby te silniki w maszynach będą "niwelować" tę moc bierną i żadne kompensatory nie będą potrzebne. To jak to jest? Będzie miał na rachunku naliczoną moc bierną i więcej zapłaci? Czy tego nie odczuje?
#fotowoltaika #pv
〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: mkarweta
Rezystancyjne - grzejniki
Pojemnościowe - przetwornice
Indukcyjne - silniki elektryczne i inne cewki
To tak w skrócie.
Można mieć multum urządzeń co generują moc bierna i mieć sumę 0.
Jeśli opłata za moc bierną nie przekracza 1000zl rocznie to w ogóle nie warto dotykać tematu. Koszt pomiarów (prawdziwych) ,analizy i zaleceń jest dużo wyższy.
Tam gdzie pracuje mamy 3 liczniki i tylko na jednym jest taryfa C23 i tu rozlicza moc bierną. Mamy zainstalowane kondensatory na tej linii co jest C23 i gdy się popsuły za samą moc bierną były opłaty ok 35000 brutto (przy całym rachunku ok 90000 zł).
Kondensatory zostały naprawione i opłaty za moc bierną to ok 200 zł. Reasumując: musi sprawdzić