Wpis z mikrobloga

Uszanowanie,
Mam 26 lat i 17 groszy na koncie.
Wykminiłem, że chciałbym wrzucać 200-500zł, z czasem pewnie więcej na jakąś inwestycję. Bilans na koncie zostanie pewnie podobny, ale gdzieś tam jakąś poduszka finansowa będzie zamiast wydawania hajsu na głupoty, czyli głównie słodycze.
Jestem aktualnie w trakcie lektury Inwestomatu przez ostatnie 2 dni. Moja wiedza już jest na dużo wyższym poziomie niż była wcześniej, jednak informacji jest dużo i jeszcze pewnie kolejne 2/3 dni zajmie mi przyswojenie reszty.
Nie doszedłem jeszcze do interesującego mnie punktu, bo nie chcę pomijać wcześniejszych tematów, ale chciałbym poznać też wasze opinie.

Inwestycja typu kup i zapomnij.
Czas inwestycji 10-20 lat.

Co byłoby według was, najbardziej optymalnym sposobem takiej inwestycji, aby co miesiąc wpłacać środki przez najbliższe minimum 10-20 lat? Nie musi być jakaś wysoka stopa zwrotu, ważne jest natomiast bezpieczeństwo kapitału.

#inwestowanie #gielda #pytaniedoexperta #akcje #obligacje
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@sos_sojowy_jasny Konto Oszczędnościowe Pekao na 5 miesięcy. Potem gdy się doedukujesz to będziesz wiedział co dalej, aktualnie rynek ( USA i PL ) dość niestabilny, wchodząc w to, możesz się zniechęcić albo nabawić wrzodów przy stratach Bla Bla Bla. Ucz się, odłóż hajs, za pół roku zadecydujesz co dalej.
  • Odpowiedz
@sos_sojowy_jasny: jak kupisz i zapomnisz to ok. Gorzej jak kupisz ETF np na Amerykę i będziesz panikował przy spadkach takich jak obecnie.

Ja sobie kasę podzieliłem między ETF S&P 500 i obligacje skarbu państwa.
  • Odpowiedz
@sos_sojowy_jasny: tylko obligacje, przez 10-20 lat to giełda pewnie jeszcze z raz czy dwa rozwali sobie ryj a potem wstanie a jak chcesz bezpiecznie to obligacje 10 letnie indeksowane inflacją xD
  • Odpowiedz
  • 0
Polecałbym pooglądać kanał na youtube zawód inwestor, jest blog Marcin iwuć(na yt tez ma), kiedyś była fajna książka finansowy ninja. Jeżeli masz na koncie 17gr, to zacząłbym pytaniem co nie tak robię ze swoimi pieniędzmi, że nie jestem w stanie odłożyć od 1 do 1?
  • Odpowiedz
@sos_sojowy_jasny Konto Oszczędnościowe Pekao na 5 miesięcy.

@Tommy_Cares: kolega dobrze mowi. jeszcze dostaniesz jakies 150 za zalozenie konta. warto skorzystac z tej oferty.

Dodatkowo w PeKao masz dostepne obligacje, w innych bankach tego nie ma. Tylko w dwoch mozna je kupic Pekao i PKO :)
  • Odpowiedz