Wpis z mikrobloga

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Siema wykop, pytam o taką sprawę - czy i jeśli tak, to kiedy należy się w Polsce obawiać powrotu #obowiazkowecwiczeniawojskowe albo #pobor? Pamiętam jak po inbie w grudniu '22 zaczęły pojawiać się głosy że pobór wraca po wyborach w '23, takie posty dało się nie tylko wyczytać na wykopie ale usłyszeć też ogólnie w necie. Mamy początek '25 i pomimo że wojsko ma prawo według ustawy z '22 wzywać każdego z kategorią A na ćwiczenia wojskowe a przywrócić pobór można pewnie jednym głosowaniem, to jest względna cisza i spokój. A umówmy się że nastroje w Europie i na świecie ogólnie nie są za dobre, do tego jeśli Ukraina by padła albo zmieniłby się jakiś kurs na tej wojnie itd itp to plany pewnie by się pojawiły, pobór wrócił na Łotwie i zdaje się że w Chorwacji a coraz więcej o tym zaczyna się przebąkiwać i w Polsce i w Niemczech, jak się poczyta internety. Myślicie że uda się dotrwać w takim stanie jaki mamy teraz jeszcze z 2-3 lata spokoju? Wiem że to wróżenie z fusów i gdybanie, ale chciałbym poznać opinie innych osób w tym konkretnym temacie.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Akcje: Odpowiedz anonimowo · Więcej szczegółów
· Opublikuj swój własny wpis: Mirko Anonim
· Zaakceptował: heracinsky

• 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mirko_anonim: Opowiem kilka sytuacji:

1) Miałem znajomego, bardzo nakręcał się polityką. Kiedy wybuchła inba na granicy Polsko - Białoruskiej w 2021 roku, prawie nie zlał się z gacie z podniecenia, że jeden fałszywy strzał i będzie obowiązkowy pobór. Mineły 4 lata blisko. Jakiś żołnierz zginął nawet, choć od noża imigranta. Polska stoi jak stała, nie zostałem wysłany w kamasze.

2) Na przełomie lutego i marca 2022 roku Putin postawił w stan gotowości
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 1
szybki-wizjoner-52: Na mój huopski rozum to pan Kierownik Donald w żadne masowe pobory się bawić nie będzie bo by ratingi polecieli na łeb, a wybory parlamentarne wcale nie takie odległe xD Po co ponosić takie konsekwencje polityczne jak można cichaczem powołać ludzi na te g---o ćwiczenia, które i tak z nikogo nie zrobią skutecznego kilera za to dobrze wyglądają w statystykach xD

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
·
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @zmarnowany_czas, @Grzegorzfloryda420 w takim razie nie znam nikogo poniżej 30 kto takie wezwanie dostał, przynajmniej jeśli chodzi o wezwanie po prostu z powodu kategorii A, bez żadnego wcześniejszego kontaktu z wojskiem. Bliżej mi już do 30 niż do 20 ale obracam się w towarzystwie studenciaków i sporo osób nawet o czymś takim nie słyszało i nikt nikogo nie kojarzy kto by poszedł na takie
  • Odpowiedz
@mirko_anonim: Widzisz, ja znam trzech takich gagatków, wszyscy kategoria A bez żadnego wcześniejszego kontaktu z wojskiem. I tak to się będzie kręcić, po co pobór, ja można stopniowo brać ludzi na tygodniowe czy dwutygodniowe ćwiczenia, odhaczyć że żołnierz gotowy i po robocie.
  • Odpowiedz
via mirko.proBOT
  • 0
✨️ Autor wpisu (OP): @zmarnowany_czas, @Grzegorzfloryda420 - a jak to jest ze statusem studenta u tych osób które znacie które dostały wezwania na te ćwiczenia? Z tego co wiem to przed poborem status studenta chronił, z ćwiczeniami formalnie nie chroni, ale pytanie czy oni jakoś na to patrzą czy nie.

〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰〰
· Zaakceptował: RamtamtamSi
  • Odpowiedz