Wpis z mikrobloga

Lepiej skracać czas trwania kredytu czy zmniejszać ratę ?

@ProDziekan69: jak zmniejszysz rate to bedziesz mogl wiecej odkladac. jak wiecej odlozysz to bedziesz mogl nadplacic. Czyli znow zmniejszyc rate. To sie same napedza :)

Ja bralem kredyt na 30 lat ale nigdy nie mialem zamiaru splacac go 30 lat :)

Tylko fakt jest taki ze troche na tym "tracisz" jesli chodzi o ogolne koszta kredytu. Tylko ze mi to nie
  • Odpowiedz
@winda_orbitalna: Ja na moja teorie przytoczylem argumenty. Pokazalem tez gdzie moze sie to wydac nieoplacalne.

Masz cos na obrone swojej teorii? Bo ja moja stosuje i mam wyjebongo na rate i st00pki.

Oczywiscie ze sam na to nie wpadlem tylko popytalem madrzejszych. i sie oplacilo

BTW kultura nakazuje zawolac jak sie do kogos odnosisz.
  • Odpowiedz
Do niedawna też uważałem, że tylko skracanie ma sens.

@wikary: Miras jak 11 lat temu wpadlem na pomysla ze wezme hipoteczny to o kredycie wiedzialem nic. Nic poza tym ze trza spalcac i splace wiecej niz wzialem. Wiec trza sie bylo doszkolic. A ze kumpel juz mial (a zeby bylo smieszniej to mial we frankach :PP) to zapytalem. On odpowiedzial pytaniem: jaki masz pomysl?

No to mu powiedzialem ze taki zeby wziac
  • Odpowiedz
Mam stałą ratę jeszcze przez 3 albo 4 lata. Lepiej skracać czas trwania kredytu czy zmniejszać ratę ? #kredythipoteczny

@ProDziekan69: Odsetki to zarobek banku za korzystanie z kapitału pożyczonego od banku. Można to porównać do opłaty za wynajem kapitału od banku. Odsetki nie są naliczone z góry. Naliczane są na bieżąco, codziennie i płatne raz w miesiącu. Wtedy się zerują i są naliczane od początku, ale na podstawie
  • Odpowiedz