Wpis z mikrobloga

Jakiś miras zamienił #uk (lub inny kraj) na #singapur ?

Ciekawi mnie opinia kogoś kto pomieszkał i pracował tam co najmniej 6-12 miesięcy.
1. Jak się tam żyje,
2. jaka kultura pracy
3. czy lokalsi są otwarci na kontakty z kimś zza granicy,
4. jaka jakość mieszkań
5. koszty życia
6. podatki

Mam wrażenie, że w #uk dobrze to już było...

#singapur #emigracja #londyn
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@matthewonthego znajomi mieszkali 5 lat.
Chwalili ale mieli wypasione mieszkanie z firmy, wieki basen.
Auta są mega drogie. Mega bezpiecznie, nie bali się dzieci nigdzie samych puszczać

Nie ma kradzieży - zostawisz w parku plecak na ławce i idziesz biegać to nikt nie ukradnie
  • Odpowiedz
@wykopowy_brukselek: dzięki za opinię,
jest dokładnie tak jak mówisz.. w zasadzie z tą inwigilacją nie mam problemu. Nawet jakby na mieście nie było kamer to i tak wszystko co chcą zbierają od ciebie już na samym lotnisku po wylądowaniu.
Kary są, ale jak nic złego nie robisz to w zasadzie niewiele cię to obchodzi.

Poki co to poza pogodą to raczej nie widzę negatywów.
  • Odpowiedz
@matthewonthego
W UK nigdy nie pracowałem, tylko w Polsce.
1. Żyje się dobrze - zwłaszcza jak jesteś singlem bez dzieci i o dobrym zdrowiu.
2. Zależy od firmy i kierownictwa. Większość białych pracuje w firmach zachodnich - tam kultura będzie dużo inna niż w firmach typowo lokalnych.
3. Jedni tak inni nie :)
4. Pełne spektrum - przekłada się na
  • Odpowiedz
@kotbehemoth: super wpis - dzięki!
Mam jedno pytanie. Powiedzmy, że wynajmuję 1 bed apartament za 4000. Ile do tego dojdzie opłat za rachunki tak mniej więcej? Powiedzmy, że mieszka jedna osoba.
W UK jak płacisz 2000 za 1bed to do tego dojdzie:
- 120 council tax,
- 50 prąd
- w zimie to i 100
  • Odpowiedz
@matthewonthego
Ja płacę:
- ~130S$ woda+prąd+śmieci (wedle użycia, najwięcej idzie na prąd bo ja mam non stop klimę włączoną jak jestem w domu)
- 45S$ internet (drugie tyle komórka od tego samego dostawcy, da się trochę taniej jak się śledzi promki)
- 75S$ raz na kwartał - czyszczenie klimy (zależy od firmy i ilości klimatyzatorów)

Chinka to już historia:P
  • Odpowiedz
@kotbehemoth: super, dzięki za info. Czyli bezpiecznie mogę założyć, że +/- 300 za rachunki.
Widzę, że w SG nie bawią się w żadne scamy typu: Council Tax czy polski "czynsz do spółdzielni" xD
W sumie pewnie właściciel mieszkania to płaci.
  • Odpowiedz
@kotbehemoth: to jeszcze może dopytam jakie polecasz okolice, gdzie możnaby wynająć mieszkanie 1 bed.
Fajnie by było gdyby był to w miare nowy budynek, basen + siłownia, blisko metra no i najlepiej z galerią handlową w okolicy i 7Eleven na parterze :D
  • Odpowiedz