Wpis z mikrobloga

Ostatnio dość dużo mówi się o końcu eldorado. Rzeczywiście sytuacja na rynku kolorowa nie jest, ale czy czasem nie zostaliśmy zdominowani przez narrację osób, którym po prostu coś nie wychodzi, a ci którzy przechodzą rekrutacje siedzą cicho?

Czterech moich znajomych nie miało problemu znaleźć pracy we froncie w 2024. I udało się bez dziur w CV, ew miesięcznej przerwie. Stawki? Ugrali kilka-kilkanascie procent więcej. Każdy 5-7 lat w expa.
W obecnej pracy widziałem na LI, że kilka osób odchodząc praktycznie od razu znalazło nową pracę.

To jak to w końcu jest?

Owszem, juniorzy mają przekichane, ale czy jest aż tak źle dla osób z expem +5 lat?

#programista15k
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Avekkk: no jest tak, że co najmniej 4 osoby (a zapewne więcej, jak wnioskuję) z Twojego otoczenia zostało zwolnionych, co wcześniej się programistom nie zdarzało. Ponadto, dostali jakieś groszowe podwyżki, czyli stawki stoją w miejscu od trzech lat.
Czy nazwiesz to kryzysem, to już Twoja kwestia.
  • Odpowiedz
  • 0
@Romska_Palo_Ul_Laputa: Jeżeli nie walili ściemy to owszem, zostali zwolnieni. Ale co najmniej dwóch z nich po prostu odeszło, bo siedzieli w firmach po 4 lata i szukali czegoś nowego. Kolejna osoba zmieniła, bo zaczeli ściągać do biur, a czwarty kij wie ;) nie powiedział. Jeżeli chodzi o osoby z firmy to tutaj już nie mam pojęcia co ich motywowało, ale rozkład między UOP a b2b wynosił koło 50/50
  • Odpowiedz
@Avekkk: czyli jeszcze gorzej, niż myślałem. Piszesz, że mają po 5-7 lat expa, czyli siedzieli w jednej firmie od juniora, dostawali co roku podwyżki inflacyjne 500-1500 złotych i teraz jako seniorzy w innej firmie mają ledwo kilkanaście procent więcej. Nie no, wcale nie ma kryzysu xD
  • Odpowiedz
  • 0
@Romska_Palo_Ul_Laputa: Czyli mówisz, że nie ma bariery nie do przekroczenia dla zwykłego Klepacza kodu? XD
Jak dostawali te 130-150zl/h netto+VAT to przy kilkunastoprocentowej podwyżce będzie to 150-170zl/h

W dobie kryzysu wyciągnąć te 3k więcej to nie taki zły wynik :P
  • Odpowiedz
W dobie kryzysu wyciągnąć te 3k więcej to nie taki zły wynik :P

@Avekkk: ale przecież mówisz że nie ma kryzysu i bejtujemy to czemu mają tylko 15% a nie 30% i +5k więcej????

DOBRY PROGRAMISTA ZAWSZE SE COORVA PORADZI I DOSTNAIE 50% PODWYŻKI!!!
  • Odpowiedz
@Avekkk: 150-170 za frontend? XD
Bait 2/10

Ja też musiałem zmieniać pracę w zeszłym roku, tak jak cały mój team. Stack javowy, wszyscy znaleźliśmy pracę, ale za mniejsze stawki.

Ja sam musiałem zejść z 165zl do 135zl mając 5 lat expa.
  • Odpowiedz