Wpis z mikrobloga

• 29
@Zulf: nie historia wyssana z palce tylko realia setek tysięcy polaków i nawet jak ktoś jest zjebem to zasługuje na godne wynagrodzenie za 350h ale szybko zmieniłeś śpiewkę z bajdurzenia o sile nabywczej pieniądza
  • Odpowiedz
@ShadyTalezz bzdura. Ja w 2014 zarabiałem 1,13 netto na godzinę. A teraz w styczniu to ja muszę płacić szefowi że mam pracę. Mama 489 godzin w styczniu i muszę firmie zapłacić 1.75 za każdą godzinę pracy.

Kiedyś było lepiej. Tak było nie zmyślam.
  • Odpowiedz
  • 17
@DzieckoSzczescia: misiu takie były realia, książka opisuje wiele przykładów i przez żadnych pisowców napisana nie została, zachęcam do lektury bo jeśli na widok cytatu do głowy przychodzi ci tylko że musi być zmyślony to najlepiej pokazuje w jak tragicznym miejscu był wtedy rynek pracy
  • Odpowiedz
@ShadyTalezz obecnie ludzie też zarabiają poniżej minimalnej. Janusz biznesu zawsze znajdzie sposób żeby oszukać naiwnego pracownika. Nie ma to związku z żadną partią polityczną. Ale faktem jest to że jeżeli ktoś zabrania tak małe kwoty to jest on współwinny temu że pozwala na wykorzystywanie pracowników.
  • Odpowiedz
@ShadyTalezz: no właśnie, wtedy nisko płatne zajęcia były nisko płatne bo taką wartość mają choć ludzie którzy się godzili na takie warunki byli sobie winni. Teraz ci, którzy zarabiali więcej muszą dokładać się do pracy tych ludzi zamiast gromadzić kapitał. Wyniszczenie klasy średniej i rozwarstwienie społeczeństwa było planem PIS i to im prawie wyszło.
  • Odpowiedz
  • 16
@aarahon:

no właśnie, wtedy nisko płatne zajęcia były nisko płatne bo taką wartość

nie, wartość pracy a pensja to dwie różne rzeczy, różnica pomiędzy wartością pracy i pensją to zarobek pracodawcy a pracodawca zawsze dąży do jak najniższej pensji bez względu na wartość pracy, to że wtedy taka praca była tak nisko opłacana to wina tego, że rząd na to pozwalał a jeszcze głębiej patrząc to samego kapitalizmu, który zmusza
  • Odpowiedz
  • 34
@DzieckoSzczescia:

jest współwinny jeżeli pomimo złego traktowania dalej trzyma się takiej pracy.

libkowa naiwność i odrealnienie. Nie każdy jest w stanie ot tak zmienić pracę - ludzie mają domy, mieszkania, kredyty, rodziny na utrzymaniu, nie każdy może się przeprowadzić do dużego miasta i iść do pracy w korpo, nie każdy miał szansę zdobyć wykształcenie, często na wsiach w promieniu wielu kilometrów jest max kilka zakładów pracy, które pomiędzy sobą
ShadyTalezz - @DzieckoSzczescia: 
jest współwinny jeżeli pomimo złego traktowania dal...

źródło: ccoal mine

Pobierz
  • Odpowiedz