Wpis z mikrobloga

Ponieważ ostatnio wygrałem książkę na wykopie to nie mogę już mówić, że siedzę tu dobrych parę lat i nic z tego nie mam. Z tego samego powodu czuje się trochę zobowiązany by napisać o tym co wygrałem i polecić wam działo Wojtka.

Książka, która wygrałem to "Zrozumieć Ramen" napisana przez wykopowicza @MG78. Jej zawartość jest dobrze opisany na dole okładki "Twój przewodnik po świecie ramenu: historia, sekrety i najlepsze przepisy". Jednak nie oddaje to w pełni charakteru książki. Dodatkowo jest to również album zdjęciowy, zbiór ciekawostek, kompendium wiedzy o ramenie i zagadnieniach pokrewnych.

Czy widzieliście kiedy była Restauracja Meiji? Ja to nawet nie wiedziałem, że ona była na osi czasu, a nie w jakimś konkretnym miejscu.

Autor prowadzi nas przez swój świat w taki sposób, że chce się za nim podążać. Wciąga czytelnika w opowieść o jedzeniu jak pan Robert Makłowicz w swoich programach kulinarnych. Trudne (jak dla mnie) japońskie określenia przeplatają się z doświadczeniami z podróży po Japonii, bardzo klimatycznymi zdjęciami i później, po wstępie historyczno językowym, prezentowane są przepisy kulinarne.

Co mnie zaskoczyło przepisy kulinarne dodatkowo posiadają QR kody, które przeniosą nas na kanał YouTube autora gdzie możemy je dodatkowo obejrzeć.

Przyznam, że nie przeczytałem jeszcze całej książki. Nie wiem czy podejmę się kiedykolwiek ugotowania ramenu samodzielnie. Jednak spędzanie czasu z tą książka jest po prostu przyjemne, a w głowie pojawia się chęć wyjścia na ramen. Czy rozumiem ramen? Też nie wiem, ale zrozumiałem, że to trochę więcej niż zupa, a koncepcja turystyki ramenowej wydaje mi się całkiem atrakcyjna :)

Pomimo, że wrzucam #rozdajo to pulsując ten wpis nic nie wygrasz.

#ramen #japonia #kuchniaazjatycka
Tooroo - Ponieważ ostatnio wygrałem książkę na wykopie to nie mogę już mówić, że sied...

źródło: 1000011328

Pobierz
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach