Aktywne Wpisy

SystemHalted2_0 +409
To, co jest dla mnie najbardziej szalone w tym wszystkim, to że jeśli GTA 6 faktycznie wyjdzie w listopadzie, to przy założeniu podobnego cyklu produkcyjnego następna część, GTA 7, mogłaby pojawić się dopiero gdzieś około 2040 roku.
I nagle to wszystko zaczyna brzmieć jak zamknięty rozdział.
Pamiętam pierwsze odpalenie GTA 3, jeszcze ten dziwny, trochę surowy Liberty City, gdzie wszystko robiło wrażenie samego faktu, że można tak po prostu biegać po mieście. Potem mały
I nagle to wszystko zaczyna brzmieć jak zamknięty rozdział.
Pamiętam pierwsze odpalenie GTA 3, jeszcze ten dziwny, trochę surowy Liberty City, gdzie wszystko robiło wrażenie samego faktu, że można tak po prostu biegać po mieście. Potem mały
źródło: image
Pobierz
Kampinos +30
#samochody #motoryzacja
Czaicie, że nowe audi fabrycznie mają świecące logo z tyłu? xD Neony na spodzie są w opcji? Już pomijam fakt, że ta nowy stylistyka tylnych świateł jest obrzydliwa.
Czaicie, że nowe audi fabrycznie mają świecące logo z tyłu? xD Neony na spodzie są w opcji? Już pomijam fakt, że ta nowy stylistyka tylnych świateł jest obrzydliwa.
źródło: 000LIHFNNDWJWWXW-C461_webp
Pobierz

W jaki sposób księgujecie fakture za ChatGPT w kosztach firmy? Z tego co rozumiem to jest ona wystawiona niepoprawnie, jako OSS (czyli dla konsumenta, a nie podatnika VAT), więc po prostu kwotę brutto wrzucam w koszty firmy, a VATu się nie da odliczyć?
A, i na invoice nie ma NIPu, czy z racji bycia dowodem zakupu z zzagranicy taki zwykły dowód zakupu wystarczy?
#chatgpt #jdg #przedsiebiorczosc #podatki #vatowcy
Jak dostałeś taką jak opisujesz to tak, brutto w koszty a VAT musisz i tak naliczyć.
Co do NIP - tak.
A jak dostałem taką - co masz na myśli, że VAT muszę naliczyć? W jaki sposób?
Jestem całkowicie nowy w te klocki, także sorry ¯_(ツ)_/¯
https://poradnikprzedsiebiorcy.pl/-import-uslug-spoza-ue-kiedy-powstaje-obowiazek-podatkowy
Pomogłbyś wyjaśnić?
Wrzucałeś kiedyś fakturę za chata? Też nie ogarniam jak używają europejskiego systemu oss a faktura jest z USA
Normalnie na koniec miesiąca księgujesz $20 jako kwota netto do tego doliczasz sam sobie podatek 23% który płacisz w rozliczeniu (albo i nie).
Ja mam wpisany NIP na fakturze, z tego co pamiętam musisz się zarejestrować jako firma czyt. podać NIP żeby wystawili ci fakturę 0%
Te $20 sobie
źródło: obraz_2025-01-13_234107168
PobierzJak dodałeś nip u nich?
Plus, nie bardzo tylko rozumiem w jaki sposób place ten podatek VAT - normalnie na swój mikrorachunek? W co miesięcznym JPK Ci to wylicza? A potem sobie odejmuje ten vat w następnym miesiącu?
@maximus481: nie płacisz tylko odliczasz w tym wypadku - czyli o ten VAT płacisz mniej do skarbówki