Zrobiłem przelew blik na telefon, 250 PLN, niestety odbiorca źle podał numer. Próbowałem dodzwonić się na numer gdzie trafił przelew, na początku nikt nie odbierał, a po chwili zostałem zablokowany ( ͡°͜ʖ͡°) dzwoniłem z innych numerów, ale jest tylko sygnał. Nie rozumiem jak można tak się zeszmacić za 250 PLN. No cóż, reklamacja w banku już złożona. Jeśli banku się nie wystraszy to poczekam na dane osobowe i pociągnę temat z art. 405 KC. Nie dla kasy, ale dla samej zasady.
#cebula #prawo #blik no i #heheszki bo mam bekę z typa co za 250 PLN będzie się teraz bał do końca życia odebrać telefon od nieznanego numeru
Ale z jakiej paki bank miałby podawać czyjeś dane komuś? Przecież właśnie w tym wypadku obowiązuje RODO (plus dodatkowe przepisy bankowe) a podstaw prawnych do przekazania danych nie ma tu żadnych xD
@WykopX: bo zobowiązuje go do tego ustawa? Polecam poczytać 143b ust. 1 ustawy o usługach płatniczych. Faktycznie, nie ma żadnych podstaw prawnych.
Art. 143b. [Udostępnienie płatnikowi danych w celu umożliwienia dochodzenia kwoty transakcji płatniczej wykonanej z użyciem nieprawidłowego unikatowego identyfikatora]
@biauekWladcaJajek: już lecę, pędze ujawniać swoje dane osobowe robiąc przelew powrotny, bo debil jeden z drugim nie podumał przy wklepywaniu cyferek. Który dodatkowo spamuje mnie telefonami
Dobrze że numeru telefonu nie pomyliłeś z kwotą ( ͡°͜ʖ͡°)
Świetny numer na wyłudzanie, wystarczy zrobić przelew i zażądać zwrotu
@biauekWladcaJajek: W sensie, że odbiorca jest debilem bo nie potrafił przepisać 9 cyfr xD Ty nie lepszy, bo zamiast mieć sapy do prawowitego odbiorcy przelewu, że jest debilem, dzwonisz do jakiegoś randoma bo wraz z odbiorcą z---------e i chcesz go straszyć sądem? xD
@Bordomir fajnie podsumowane. Czyli gość nie zrobił nic złego. Nie mieściło mi się w głowie jak można oczekiwać od kogoś podjęcia ryzykownych działań z powodu własnego błędu xd
@hot_topic: jak będziesz za kimś szedł i wypadnie mu 100 złotych, a Ty to weźmiesz i nie będziesz chciał oddać to też nie zrobiłeś nic złego, co? ( ͡°͜ʖ͡°)
@biauekWladcaJajek: ja na jego miejscu też bym Cię zablokował, a uważam się za osobę uczciwa, tyle jest scamu dzisiaj że po prostu bym czekał na jakąś informację z banku, dziwi mnie Twoja agresywna postawa
@biauekWladcaJajek ale on nie wziął tych pieniędzy. To ty mu je wcisnąłeś na siłę a on nie miał nawet możliwości odmówić. Wcisnąłeś komuś po kryjomu pieniądze do kieszeni a teraz oczekujesz od niego że on sam będzie się fatygował żeby ci je zwrócić
@biauekWladcaJajek: kolejny raz w tym tygodniu widzę kogoś co nie potrafi 9 cyfr wpisać poprawnie i płacze, że stracił 60 euro weź ten L i wydupcaj zanim zepsujesz wszystkim zabawę i wszyscy będą musieli robić potrójną weryfikację przy wysyłaniu 30zł za piccę na numer telefonu bo ktoś z blika waszego bólu d--y przypadkiem nie zignoruje
@biauekWladcaJajek jak odeśle Ci hajs to będziesz miał jego adres i personalia. Ukraińcy tymi przelewami wyłudzają dane od dłuższego czasu. Nie dziwię się, że Ci nie przelał.
@biauekWladcaJajek w moim kołchozie ktoś się tak raz walnął i przelew za fakturę (niedużo, kilka tysi) poszedł przypadkowo do jakiegoś januszexa. Oczywiście nie chciał zwrócić, więc normalnie wezwanie, pozew i zrobił zwrot po kilku miesiącach
@biauekWladcaJajek: skoro to takie proste to po co ten wysryw tutaj, tez bym Cie olal bo trochę to trąca scamem w dodatku jesli masz taka agresywna postawe do chlopa jak do polowy komentujacych to tym bardziej mu sie nie dziwie. Bank sie pewnie z nim skontaktuje, a on za Twoje chamstwo wyśle Ci kase ostatniego możliwego dnia i z glowy.
@hot_topic nie ma za co. Popularny i nieoczywisty wał jak wycieka gdzieś np numer telefonu. Zazwyczaj jak ktoś dostaje blik na kilka złotych to odruchowo od razu odsyła, a na przelewie imię, nazwisko, adresik. Wraz z numerem telefonu i znajomym np. W banku, jest duże pole to dalszej malwersacji. Uważajcie na siebie i swoje pieniądze!
Mega udany debiut, nie mogłem zrobić nic lepiej, nie mogłem być tego dnia wyżej, sprawiedliwie oceniony. Życiowa forma, waga 6kg większa niż 1,5 roku temu, czyli 4kg czystej masy mięśniowej dobudowane rocznie uśredniając.
#cebula #prawo #blik no i #heheszki bo mam bekę z typa co za 250 PLN będzie się teraz bał do końca życia odebrać telefon od nieznanego numeru
@WykopX: bo zobowiązuje go do tego ustawa? Polecam poczytać 143b ust. 1 ustawy o usługach płatniczych. Faktycznie, nie ma żadnych podstaw prawnych.
Art. 143b. [Udostępnienie płatnikowi danych w celu umożliwienia dochodzenia kwoty transakcji płatniczej wykonanej z użyciem nieprawidłowego unikatowego identyfikatora]
Dobrze że numeru telefonu nie pomyliłeś z kwotą ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Świetny numer na wyłudzanie, wystarczy zrobić przelew i zażądać zwrotu
Ty nie lepszy, bo zamiast mieć sapy do prawowitego odbiorcy przelewu, że jest debilem, dzwonisz do jakiegoś randoma bo wraz z odbiorcą z---------e i chcesz go straszyć sądem? xD
źródło: image
Pobierz@Rad-X: tak, jak zrobi do mnie blika z powrotem to na pewno dostanę jego dane osobowe geniuszu ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@hot_topic: jak będziesz za kimś szedł i wypadnie mu 100 złotych, a Ty to weźmiesz i nie będziesz chciał oddać to też nie zrobiłeś nic złego, co? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
weź ten L i wydupcaj zanim zepsujesz wszystkim zabawę i wszyscy będą musieli robić potrójną weryfikację przy wysyłaniu 30zł za piccę na numer telefonu bo ktoś z blika waszego bólu d--y przypadkiem nie zignoruje
@biauekWladcaJajek: a co jeśli odbiorca tych pieniędzy nie ma możliwości zrobienia Ci blika? Ja np nie mam. I co teraz?
@biauekWladcaJajek: to zobacz sobie jakie dane przesyłasz jak otworzysz tego blika na stronie banku