Wpis z mikrobloga

Zrobiłem przelew blik na telefon, 250 PLN, niestety odbiorca źle podał numer. Próbowałem dodzwonić się na numer gdzie trafił przelew, na początku nikt nie odbierał, a po chwili zostałem zablokowany ( ͡° ͜ʖ ͡°) dzwoniłem z innych numerów, ale jest tylko sygnał. Nie rozumiem jak można tak się zeszmacić za 250 PLN. No cóż, reklamacja w banku już złożona. Jeśli banku się nie wystraszy to poczekam na dane osobowe i pociągnę temat z art. 405 KC. Nie dla kasy, ale dla samej zasady.

#cebula #prawo #blik no i #heheszki bo mam bekę z typa co za 250 PLN będzie się teraz bał do końca życia odebrać telefon od nieznanego numeru
  • 526
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Ale z jakiej paki bank miałby podawać czyjeś dane komuś? Przecież właśnie w tym wypadku obowiązuje RODO (plus dodatkowe przepisy bankowe) a podstaw prawnych do przekazania danych nie ma tu żadnych xD

@WykopX: bo zobowiązuje go do tego ustawa? Polecam poczytać 143b ust. 1 ustawy o usługach płatniczych. Faktycznie, nie ma żadnych podstaw prawnych.

Art. 143b. [Udostępnienie płatnikowi danych w celu umożliwienia dochodzenia kwoty transakcji płatniczej wykonanej z użyciem nieprawidłowego unikatowego identyfikatora]
  • Odpowiedz
@biauekWladcaJajek: już lecę, pędze ujawniać swoje dane osobowe robiąc przelew powrotny, bo debil jeden z drugim nie podumał przy wklepywaniu cyferek. Który dodatkowo spamuje mnie telefonami

Dobrze że numeru telefonu nie pomyliłeś z kwotą ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Świetny numer na wyłudzanie, wystarczy zrobić przelew i zażądać zwrotu
  • Odpowiedz
@biauekWladcaJajek: W sensie, że odbiorca jest debilem bo nie potrafił przepisać 9 cyfr xD
Ty nie lepszy, bo zamiast mieć sapy do prawowitego odbiorcy przelewu, że jest debilem, dzwonisz do jakiegoś randoma bo wraz z odbiorcą z---------e i chcesz go straszyć sądem? xD
tellet - @biauekWladcaJajek: W sensie, że odbiorca jest debilem bo nie potrafił przep...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
@Bordomir fajnie podsumowane. Czyli gość nie zrobił nic złego. Nie mieściło mi się w głowie jak można oczekiwać od kogoś podjęcia ryzykownych działań z powodu własnego błędu xd
  • Odpowiedz
  • 113
@biauekWladcaJajek ale on nie wziął tych pieniędzy. To ty mu je wcisnąłeś na siłę a on nie miał nawet możliwości odmówić. Wcisnąłeś komuś po kryjomu pieniądze do kieszeni a teraz oczekujesz od niego że on sam będzie się fatygował żeby ci je zwrócić
  • Odpowiedz
@biauekWladcaJajek: kolejny raz w tym tygodniu widzę kogoś co nie potrafi 9 cyfr wpisać poprawnie i płacze, że stracił 60 euro
weź ten L i wydupcaj zanim zepsujesz wszystkim zabawę i wszyscy będą musieli robić potrójną weryfikację przy wysyłaniu 30zł za piccę na numer telefonu bo ktoś z blika waszego bólu d--y przypadkiem nie zignoruje
  • Odpowiedz
@biauekWladcaJajek w moim kołchozie ktoś się tak raz walnął i przelew za fakturę (niedużo, kilka tysi) poszedł przypadkowo do jakiegoś januszexa. Oczywiście nie chciał zwrócić, więc normalnie wezwanie, pozew i zrobił zwrot po kilku miesiącach
  • Odpowiedz
@biauekWladcaJajek: skoro to takie proste to po co ten wysryw tutaj, tez bym Cie olal bo trochę to trąca scamem w dodatku jesli masz taka agresywna postawe do chlopa jak do polowy komentujacych to tym bardziej mu sie nie dziwie. Bank sie pewnie z nim skontaktuje, a on za Twoje chamstwo wyśle Ci kase ostatniego możliwego dnia i z glowy.
  • Odpowiedz
@Rad-X: tak, jak zrobi do mnie blika z powrotem to na pewno dostanę jego dane osobowe geniuszu ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@biauekWladcaJajek: to zobacz sobie jakie dane przesyłasz jak otworzysz tego blika na stronie banku
  • Odpowiedz
@hot_topic nie ma za co. Popularny i nieoczywisty wał jak wycieka gdzieś np numer telefonu. Zazwyczaj jak ktoś dostaje blik na kilka złotych to odruchowo od razu odsyła, a na przelewie imię, nazwisko, adresik. Wraz z numerem telefonu i znajomym np. W banku, jest duże pole to dalszej malwersacji. Uważajcie na siebie i swoje pieniądze!
  • Odpowiedz