Wpis z mikrobloga

Hej Mirki i Mirabelki,

Piszę, bo mamy ogromny problem i liczymy na Wasz #wykopefekt. Moja żona zamówiła telefon i zegarek o łącznej wartości 3500 zł na raty w sklepie Euro RTV AGD. Przesyłkę miała dostarczyć firma DPD, ale niestety paczka nigdy nie dotarła.

W systemie DPD status paczki jest oznaczony jako „doręczona”, mimo że kuriera w ogóle nie było w miejscu doręczenia, co mamy potwierdzone przez monitoring z dnia 05.12.2024. Paczka miała zostać dostarczona do miejsca pracy mojej żony – przychodni publicznej, gdzie często przychodzą różne przesyłki i nie ma problemu z odbiorem. Tym razem jednak kurier nawet nie pojawił się pod adresem, a mimo to zaznaczył, że paczkę doręczył. Co więcej – nie kontaktował się telefonicznie przed próbą doręczenia ani później.

Złożyliśmy reklamację do DPD, ale oczywiście została odrzucona. Otrzymaliśmy odpowiedź, że rzekomo przesyłka „znajduje się w posiadaniu odbiorcy” na podstawie „danych z systemu”. Oczywiście paczki nie mamy, a DPD nie przedstawiło żadnych dowodów na faktyczne doręczenie. Sklep Euro RTV AGD również nie rozwiązał sprawy – przekroczyli termin na odpowiedź reklamacyjną, a konsultant wciąż powtarza, że „ktoś się z nami skontaktuje”.

Paczka o tak dużej wartości, zamówiona na raty, przepadła, a firmy przerzucają się odpowiedzialnością. Złożyliśmy już zawiadomienie na policję o możliwym przywłaszczeniu. Teraz próbujemy szukać pomocy u Miejskiego Rzecznika Praw Konsumenta, ale sprawa jest poważna i chcemy nagłośnić sytuację, bo kto wie, ile jeszcze osób mogło spotkać coś podobnego.

Mirki i Mirabelki, jeśli możecie, pomóżcie nam nagłośnić tę sprawę! Liczymy na Wasze wsparcie, bo naprawdę ręce nam już opadają. Z góry dzięki za każdy wykop i komentarz!

#oszukujo #dpd #euroagd #afera #prawo #zakupy #reklamacja #pomocy #kiciochpyta #poznan
kolekcjonerblaszanychszyb - Hej Mirki i Mirabelki,

Piszę, bo mamy ogromny problem i ...

źródło: DPD KRADNIE I OSZUKUJE

Pobierz
  • 389
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@affairz: Który według Ciebie najepszy? Dla mnie Fedex, UPS i Inpost lokalnie są najlepsze a najgorsze zdecydowanie Pocztex, a potem dpd.

@marxyz: nie mam najlepszego, po prostu DPD jest bezkonkurencyjnie najgorszy
  • Odpowiedz
@kolekcjonerblaszanychszyb: Mają to gdzieś bo w systemie mają informację, że przesyłka została doręczona. Mogliby przeprowadzić dochodzenie wewnętrzne, ale po co skoro może to zrobić od razu policja, a sprawa z automatu znajdzie się w sądzie.
Firma to nie mamusia która chodzi za swoim dzieckiem i pilnuje by nie kradło cukierków 🤣🤣
  • Odpowiedz
trochę nie na temat, ale jednak: jak chcecie sobie oszczędzić zszarganych nerwów, to polecam omijać euro rtv agd, nie ma gorszego sklepu.
  • Odpowiedz
@kolekcjonerblaszanychszyb:
Ale to jest ujowe...
Jak idziesz kupić osobiście to nie masz takiej samej gwarancji i zwrotu jak przy zamówieniu
Ale zamawiając narażasz sie na właśnie takie problemy potem że bulisz i nie masz towaru.

Trzymam kciuki,, aby sprawa sie rozwiązała.
  • Odpowiedz
Wszystko zależy od kuriera. Do mnie DPD rzuca wszystko pod drzwi albo zostawia na ochronie. Ale co ciekawe, gdy ostatnio dostarczali mi telefon od Tmobile, to Tmobile przesyłkę o znacznej wartości nadał tak, że musiałem podać kurierowi pin odbioru i paczka musiała być wydana do rąk własnych i tak też została mi wydana. Bo co innego jak ginie tshirt a co innego jak ginie paczka o wartości 3500 pln. Generalnie miałem tak,
  • Odpowiedz
coz DPD oryginalnie sie nazywalo Deutscher Paketdienst, wiec to chyba zobowiazuje ... a tak na serio to DPD jest dla mnie ostatnia firma jaka wybieram w jakichkolwiek przesylkach i nie dlatego, ze tak pisza w internetach, a po prostu z autopsji i to wielokrotnej
  • Odpowiedz
@pitv u mnie to samo. Kurier Grażynka i Janusz, starsze małżeństwo.Tzw. dziadki. Zero problemów, zawsze wiedzą co gdzie i komu dostarczyć, gdzie zostawić w razie nieobecności.
  • Odpowiedz
@affairz: 100% racji, zamówiłem towar za 2600, od środy wisi w punkcie w tym samym mieście, po telefonach i mailach mieli mnie w D. jak sprzedawca się zainteresował to dziś się paczka znalazła...
  • Odpowiedz
  • 1
Nie wiem jak u Ciebie w regionie, ale u mnie DPD ma podwykonawców, którzy zatrudniają swoich kierowców. Dziś np. kurier przyniósł mi paczkę (do punktu odbioru) dla klienta - odbiór z pinem, a o mojej prywatnej nic nie wspomniał. Jak się upomniałam, że halo: a co z moją paczką - doręczana na adres - raczył się wrócić do auta i przyniósł z wielką łaską. Z nimi zawsze jest problem. A ile paczek
  • Odpowiedz