Wpis z mikrobloga

Ciekawostka, bmw f10 lci z ledami (na zdjęciu na górze) posiadała spryskiwacze reflektorów czyli strumień świetlny przekraczał 2000 lm.

W wersji g30 lci czyli generację później reflektory nie mają już spryskiwaczy czyli nie przekraczają 2000 lm. ¯\(ツ)/¯

Zabytkowe jak na dzisiejsze czasy 35 watowe xenony również wymagały spryskiwaczy.

Czy wychodzi na to, że peak oświetlenia osiągnęliśmy 10 lat temu i obecnie producenci celowo stosują słabsze diody aby zaoszczędzić na układzie spryskiwaczy lamp?

#bmw #samochody #f10 #g30 #motoryzacja #polskiedrogi
serek_heterogenizowany - Ciekawostka, bmw f10 lci z ledami (na zdjęciu na górze) posi...

źródło: 1000025446

Pobierz

Czy producenci dla oszczędności montują słabsze ledy

• Tak 71.6% (1100)
  • Nie 28.4% (437)

Oddanych głosów: 1537

• 68
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@serek_heterogenizowany: Oczywiście, że tak. Kiedyś widziałem porównanie, że zwykłe światła mijania w porsche cayenne są niewiele słabsze niż długie w bmw xD

Zasadniczo jeśli nie ma samopoziomowania to oświetlenie jest słabe. W moim i30N jest bardzo słabo. Poza lepszą barwa światła to nie widzę specjalnej różnicy w stosunku do zwykłych halogenów.
  • Odpowiedz
@goferek: Tak, regulacja UNECE ECE R48 mówi o tym, że reflektory powyżej 2000 lm muszą być wyposażone w spryskiwacze i układ samopoziomowania.

Czyli mając spryskiwacze najprawdopodobniej masz też reflektory generujące powyżej 2000 lm (najprawdopodobniej a nie na 100% ponieważ obstawiam, że istnieje możliwość dołożenia spryskiwaczy za dopłatą jako opcjonalne wyposażenie).

Za to nie mając spryskiwaczy na pewno masz poniżej 2000 lm.
  • Odpowiedz
@serek_heterogenizowany: no to kurczę ciekawe. W większości nowych aut nie ma spryskiwaczy, czyli mają teoretycznie słabsze reflektory. A większość z nich oślepia jadących z przeciwka sto razy bardziej, niż takie 10-letnie.
  • Odpowiedz
@serek_heterogenizowany: myślę, że coś pomieszałeś. Ja mam lasery, które tworzą dzień na poł kilometra w przód i nie mają spryskiwaczy. Zwykłe światła też mam znacznie lepsze niz bi-xenony z mojego poprzedniego bmw gdzie był spryskiwacz.

Trzeba by poszukać, ale podejrzewam, że ledy po prostu nie muszą mieć spryskiwaczy, a xenony tak.
  • Odpowiedz
  • 315
A większość z nich oślepia jadących z przeciwka sto razy bardziej, niż takie 10-letnie.

@goferek: kto jeździ dużo nocą samochodem ten się w cyrku nie śmieje
  • Odpowiedz
Czyli mając spryskiwacze najprawdopodobniej masz też reflektory generujące powyżej 2000 lm (najprawdopodobniej a nie na 100% ponieważ obstawiam, że istnieje możliwość dołożenia spryskiwaczy za dopłatą jako opcjonalne wyposażenie).

@serek_heterogenizowany: Spryskiwacze reflektorów potrafiły być w 25 letnich Gulfach 4 z halogenami montowane.
Szysznik - >Czyli mając spryskiwacze najprawdopodobniej masz też reflektory generując...

źródło: golf-v-basic-6730116

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 24
@serek_heterogenizowany wydaje mi się, że producenci mają już po prostu w dupie homologację, bo i tak wszystko przechodzi, więc olano temat spryskiwaczy a lampy w g30 to swiecą jak p------e i tam 20k lumenów to na bank jest
  • Odpowiedz
Czy wychodzi na to, że peak oświetlenia osiągnęliśmy 10 lat temu i obecnie producenci celowo stosują słabsze diody aby zaoszczędzić na układzie spryskiwaczy lamp?

@serek_heterogenizowany:

oczywiscie ze tak. dodanie samopoziomowania (dodatkowe czujniki) i spryskiwaczne to dodatkowy koszt,
dlatego robia slabsze lampy <2000lm zeby to pominac, a glupi klient mysli ze ma superhiper mocne swiatla bo
  • Odpowiedz
producenci celowo stosują słabsze diody aby zaoszczędzić na układzie spryskiwaczy lamp?

@serek_heterogenizowany: tak, a o co chodzi?

Zwróć też uwagę, że np. BMW nie oferuje już świateł laserowych, tylko matrycowe LEDy.
  • Odpowiedz
A większość z nich oślepia jadących z przeciwka sto razy bardziej, niż takie 10-letnie

@goferek: To prawda - za wpakowanie LEDa zamiast halogenu można stracić przegląd, ale kiluletnie SUVy produkowane przez Toyotę mogą wypalać oczy i jest spoko. Nie rozumiem jak takie auta w ogóle dostają homologację.
  • Odpowiedz
szczerze to m gdzieś czy ledy mają 1800 czy 5000lm jesli zdecydowanie oświetlają drogę dużo lepiej niż bixenon który miałem wcześniej
  • Odpowiedz

@serek_heterogenizowany: Nie, po prostu pewne rzeczy są ci nie potrzebne tak naprawdę do jazdy codziennej podobnie jak hamulce ceramiczne poza torem na przykład które tam niektórzy czasami wciskają.
  • Odpowiedz
@Beefy_Malibu_Doctor: zejdź do garażu i zobacz, jak wyglądają Twoje reflektory przy aktualnej pogodzie. Zapewne są mocno zabłocone. Spryskiwacze częściowo je myją (nie zawsze dadzą radę, ale zawsze to coś).
  • Odpowiedz
@goferek: @serek_heterogenizowany @Beefy_Malibu_Doctor @wicieyy: chodzi o wymogi homologacji, które nie zdążyły za postępem i tak zostało - 2000lm tyczy się pojedynczego źródła światła w lampie a nie całej lampy np. żarówki, diody LED, palnika xenon. W nowych reflektorach jest kilka źródeł światła, które pojedynczo nie przekraczają 2000lm i nie są wymagane spryskiwacze. Może xenon miał większą moc, ale to LEDY precyzyjniej doświetlają drogę.
  • Odpowiedz
@serek_heterogenizowany: @SpokojnyPan @goferek @WykopanyDzon reflektory LEDowe sąmocniejsze od ksenonów. Po prostu przepisy homologacyjne jak zwykle nie nadąrzają za techniką. Wymagany jest pomiar pojedynczego źródła światła. Jedna żarówka xenonowa dawała koło 3000 lm. Teraz klosz ledowy daje koło 6000lm, ale do homologacji producenci mierzą pojedyncze segmenty ledowe które mają znacznie poniżej 2000lm. Dlatego nie ma spryskiwaczy.
  • Odpowiedz
@goferek: Tak samo ja mogę powiedzieć, moje reflektory są czyste i nawet nie zmyślam. Co ile takie reflektory tymi spryskiwaczami myjecie? Nie wystarczy ściereczką sobie ich przetrzeć albo na myjce umyć? Tu nawet nie trzeba się z tym spierać zbytnio bo producenci już nie robią takich spryskiwaczy - okazał się pewnie niepotrzebnym ficzerem.
  • Odpowiedz