Wpis z mikrobloga

Ej czemu ci domorosli piccajolo się obsrewaja tak żeby nie dawać dużo drożdzy do ciasta? Robiłam ostatnio z 1 g drożdży i szczerze to dużo trzeba czekać i zaplanować pizzę dzień wcześniej. Czy te przepisy z 15g drożdży smakują jakoś gorzej czy co? #pizza #gotujzwykopem
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@julia-kuterska: Drożdże zaczynają pewne procesy wraz z dodaną wodą. Niektóre złożone związki chemiczne zawarte w mące zostaną rozdrobnione przez dłuższą pracę enzymatyczną ciasta (m.in. skrobię), co powoduje, że ciasto będzie bardziej lekkostrawne.

Druga sprawa to ciasto aż tak szybko nie przerasta, co pozwala zachować siatce glutenowej wszystkie gazy w kulce ciasta. Jak je wypchasz podczas rozkręcania placka to będzie później ono chrupkie zamiast miękkie.
  • Odpowiedz
@julia-kuterska: on od 13:30 na tym filmiku robi taka na którą nie trzeba czekać. Generalnie long story short możesz zrobić różne placki i im więcej drożdży tym jest bardziej chlebowe to ciasto jak mówię a jak nie użyjesz żadnych tylko woda mąka oliwa to zrobisz podpłomyki. I nie nie trzeba w lodówce tego ciasta robić. Ja jak robię pizzę w domu to np używam suchych drożdży bo mi się nie
  • Odpowiedz
@julia-kuterska Mirek @Cre1q chyba wyczerpał temat. Spróbuj zrobić po prostu ciasto z małą ilością drożdży i daj mu popracować te kilka godzin. Ja przykładowo nie jestem jakoś super przekonany do suchych drożdży. Używam normalnych rozpuszczonych w niewielkiej ilości wody i pół łyżeczki cukru.
Każdy ciasto robi inaczej, ale to z małą ilością drożdży jest... Całkowicie inne jak te z przepisów z internetu. Niestety musi to przepracować i te kilka-kilkanascie godzin
  • Odpowiedz