Wpis z mikrobloga

Tak się zastanawiam gdzie się podziali obrońcy "trójpodziału władzy" w Polsce?
Ostatnią uchwałą o chronieniu zbrodniarza rząd wszedł w kompetencje sądu. Naczelna Rada Adwokacka to jasno powiedziała: "Według Naczelnej Rady Adwokackiej rządowa uchwała dotycząca potencjalnej wizyty władz Izraela w Polsce „podważa zaufanie obywateli do rządów prawa”. Realizacja nakazu aresztowania wydanego przez MTK należy do sądu, a nie do prezydenta, rządu, premiera czy szefa MS – wskazała NRA."
Właściwie to można podejrzewać że rząd użyje nacisków na niezawisły sąd aby "wyegzekwować" to co napisali w uchwale czyli brak aresztowania zbrodniarza. Tak oto mamy wkraczanie władzy wykonawczej w kompetencje władzy sądowniczej.
https://nczas.info/2025/01/11/naczelna-rada-adwokacka-uchwala-rzadu-podwaza-zaufanie-obywateli-do-rzadow-prawa/
#polityka #izrael #zbrodniarzewojny #palestyna #wolnesady
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
sugerujesz, że to nie do rządu ma należeć decyzja o aresztowaniu aktywnego przywódcy innego państwa?

@niegwynebleid: A nakazie MTK nie ma znaczenia kim on jest zawodowo bo chodzi jedynie o zbrodnie wojenne. Taki sam nakaz byłby gdyby był szewcem, żołnierzem zawodowym lub specjalistą IT. To się nazywa równość względem prawa.
A to nakaz MTK leży przed polskim sądem i to polski sąd ma go wykonać, tzn zleca wykonanie odpowiednim służbom.
  • Odpowiedz
@Cogito-sum xD
Znaczy jestem za ściganiem ale xD
Nie, nikt nie aresztuje głowy obcego państwa który przybył z wizytą. Nikt, nigdy. Naciski na aresztowanie to taka dziecinada, że ja p------ę.
Nie należy go oczywiście nigdzie zapraszać i z nim nie należy z nim rozmawiać jako przedstawicielem swojego rządu. Ale aresztowanie? Nie osmieszajmy się proszę taką dyskusją.
  • Odpowiedz
  • 2
Nie, nikt nie aresztuje głowy obcego państwa który przybył z wizytą. Nikt, nigdy.

@niegwynebleid: To obowiązek jeżeli jest taka sytuacja, ale nie ma takich sytuacji bo po prostu żaden zbrodniarz wojenny w takiej randze nie jedzie do kraju gdzie zostałby aresztowany. Zobacz Putina, w jakich państwach które obejmuje nakaz MTK był z wizytą? Tylko w Mongolii, co nasz obecny rząd bardzo skrytykował, że go nie aresztowali. A tak to nie
  • Odpowiedz
o Putina chciałbyś puszczać luzem bo jest prezydentem?

@Cogito-sum: Niech przyjedzie to się przekonamy.

P.S. Zawsze mnie śmiech bierze jak się konfopisowiec martwi o trójpodział władzy.
  • Odpowiedz
  • 0
@matt-pitt: Ja się nie martwię bo ja wiem że w Polsce nie ma trójpodziału władzy. W systemie parlamentarno-gabinetowym gdzie władza ustawodawcza(parlament) wybiera władze wykonawczą(rząd) podział nie istnieje. Poseł Tusk(władza ustawodawcza) jest jednocześnie premierem(władza wykonawcza) więc jaki masz podział?
Cisnę z was beke, hipokryci do kwadratu, partyjniaczki co wrzeszczeli jak debile o trójpodziale władzy, o niezawisłych sądach. ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ta sytuacja idealnie pokazuje że wy
  • Odpowiedz