Wpis z mikrobloga

Współczesne #jedzenie nas zabije. Jak czytałam o tym, co jadla moja prababcia i jej sąsiedzi i patrzę na to co jest teraz dostępne, ale przede wszystkim jakiej jakosci są to produkty to ubolewam nad naszym pokoleniem.
#dieta #zdrowie
  • 48
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 1
@Dziobex wiem wiem, i padlina ze zdechlej na nie wiadomo co krowy, wykopanej z ziemi gościła na talerzu, jednak nie mowie o skrajnych przypadkach, gdzie nie było innego wyjscia.
  • Odpowiedz
@gaga-jaga: ja nie moge z ludzi co uważają że jajko z farmy jest tak samo wartościowe jak jajko kury ze wsi, karmionej kukurydzą i innymi zbożami, mającej dostęp do robaków i skubiania trawy.
Jeśli czuć wyraźną różnice w smaku i widać różnice w konsystencji białka, kolorze żółtka, to jak takie jajka mogą mieć te same właściwości odżywcze.
  • Odpowiedz
@gaga-jaga: pewnie tak ale jak widać tendencja długości życia jest wzrostowa, oczywiście to zasługa rozwoju medycyny oraz zmniejszenie ubóstwa
ale jeść można różnie, są osoby co jadają czipsy i popijają to colą i tak ciągną całymi dniami, ale można też jeść w miarę normalnie, dbać o makro i móc sobie wszystko zliczyć
ja tam nie narzekam i czekam właśnie na dostawę burgera xd a dziś samych warzyw i owoców zjadłem
  • Odpowiedz
  • 0
@JonaszSynGrazyny to nie panika. Sama uważam, ze generalnie jem zdrowo, ale dopiero po głębokiej analizie na fitatu i czytaniu skladow produktów (nawet tych prostych) widzę ile wszedzie jest ukrytego scierwa. A jak widzę na zakupach co ludzie mają w koszykach to aż mnie brzuch boli na sam widok. Chipsy, pączki ekipy, gotowe kotlety do odgrzania, 4 rozne sosy do burgerów, ciastka, mrożone pizze, najtańsze parowy itd....
  • Odpowiedz
  • 2
@Vadzior ale sam powiedz. Papryka nie smakuje juz jak papryka, a pomidor jak pomidor... I tak dlugo mozna wymieniać. Przynosisz warzywa do domu, a za 2 dni wychodzi na nich pleśń. Kiedys to bylo niedopomyslenia...
  • Odpowiedz
@gaga-jaga: Nie, mi smakuje tak samo ale może jestem za młody aby pamiętać inne smaki choć urodziłem się w połowie lat 80tych. Oczywiście różne się trafiają w sklepach, dlatego np. pomidory jak kupuje to często malinowy.
Co do pleśni to zauważyłem, że większą tendencję do pleśnienia mają warzywa i owoce z targów czy prosto od rolnika, gdzie sprzedający szczyci się, że są bio, że używa minimalną ilość jakiś tam oprysków
  • Odpowiedz
  • 0
@JonaszSynGrazyny juz mnie prawie trafił, ale nie związany z jedzeniem.
W tym poście bardziej chodzi mi o to, ze tyle się teraz mowi o racjonalnym odżywianiu, a mam wrażenie ze ludzie nigdy tak źle nie jedli jak teraz. Poprostu tego jest za duzo i zwykły człowiek się gubi.
  • Odpowiedz
  • 0
@Vadzior tez jestem z lat 80 i pamietam te żylaste pomidory z przezroczystą skórką w kolorze krwistoczerwonym... Teraz to jakaś gąbką a nie pomidor. Nawet malinowy. Jeszcze papryczkowy albo san marsano mają spoko smak, ale to juz nie to samo.
  • Odpowiedz