Wpis z mikrobloga

#medycyna #biochemia #pytaniedoeksperta

Co mi jest? Pomagają mi Baclofen (30-60 mg / dobę), Bellapan (6 tabletek na dobę), Atrovent N (słabo) i herbata z kopru włoskiego (koper zjadam, a herbatę wypijam), anyżu, kardamonu, jagód jałowca, rozmarynu i lukrecji, ale myślę, że głównym czynnikiem, który jest tu skuteczny jest koper włoski i być może kardamon oraz jagody jałowca. Mam ból w podbrzuszu z lewej strony przypominający kolkę jelitową. Bolało mnie tak, że nie mogłem leżeć na boku, okazało się, że uciskają mnie ubrania w okolicy biodra, miałem aż czerwone ślady. Ból nasila się po wysiłku lub gdy noszę ubrania grubsze niż koszulka, nie mogę też założyć bokserek. Wydaje mi się, że ból nasila Miansegen 10 mg, który biorę nasennie. Piołun, mięta, mocna kawa i p-------y mogą nasilać objawy. Nie mogę leżeć na lewym boku, chyba, że podkulę nogi, zwinę je jak płód w łonie matki (pozycja embrionalna). Jak leżę na plecach i podkurczam nogi to też mi przechodzi. Czuję jakby mnie coś opinało, jakiś skurcz mięśni, wygląda to jak kolka jelitowa.

W koprze jest mircen, który jest agonistą receptorów alfa-2.

Występuje często u roślin takich jak sosna, kminek, wawrzyn, koper, konopie, szałwia, estragon, imbir. Jest też feromonem kornika drukarza.

https://en.wikipedia.org/wiki/Muscarinic_antagonist
tojestmultikonto - #medycyna #biochemia #pytaniedoeksperta

Co mi jest? Pomagają mi B...
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Był bym zapomniał, dorzuciłem do zestawu siarczan magnezu (około 1/2 łyżeczki 3 x / dobę).

https://en.wikipedia.org/wiki/Magnesium_sulfate#Medical

Potential health effects of magnesium sulfate are reflected in medical studies on the impact of magnesium on resistant depression[16] and as an analgesic for migraine and chronic pain.[citation needed] Magnesium sulfate has been studied in the treatment of asthma,[17] preeclampsia and eclampsia.[18]
Internally, magnesium sulfate may be administered by oral, respiratory, or intravenous routes. Internal uses include replacement therapy
tojestmultikonto - Był bym zapomniał, dorzuciłem do zestawu siarczan magnezu (około 1...

źródło: Abdominal_Quadrant_Regions

Pobierz
  • Odpowiedz
@tojestmultikonto: OWOC KOPRU WŁOSKIEGO JEST NAJSKUTECZNIEJSZY - CZYLI MIRCEN

Mircen (β-myrcen) – organiczny związek chemiczny z grupy węglowodórów nienasyconych pochodzenia naturalnego, należący do monoterpenów i stanowi składnik wielu olejków eterycznych. Posiada silne własności zapachowe.

Występuje często u roślin takich jak sosna, kminek, wawrzyn, koper, konopie, szałwia, estragon, imbir. Jest też feromonem kornika drukarza.

https://pl.wikipedia.org/wiki/Mircen
tojestmultikonto - @tojestmultikonto: OWOC KOPRU WŁOSKIEGO JEST NAJSKUTECZNIEJSZY - C...

źródło: Ips_typographus_3_bialowieza_forest_beentree

Pobierz
  • Odpowiedz
Teraz piję herbatkę z owoców kopru włoskiego, szyszek chmielu, owoców kardamonu, owoców anyżu i trawy cytrynowej, skończyły mi się jagody jałowca, ale one też pomagają.

It could in principle be extracted from any number of plants, such as verbena or wild thyme, the leaves of which contain up to 40% by weight of myrcene.
Some of these include cannabis, hops, Houttuynia, lemon grass, mango, Myrcia, West Indian bay tree, and cardamom.
  • Odpowiedz
Największymi zaletami mircenu są to, że nie potrzeba na niego recepty, jest łatwo i ogólnodostępny, jest prawdopodobnie skuteczniejszy od Baclofenu i Bellapanu, jest sporo tańszy od leków.

Zaliczany tu koper ogrodowy A. graveolens uprawiany jest od co najmniej 400 r. p.n.e. i został szeroko rozpowszechniony w strefie międzyzwrotnikowej i strefach umiarkowanych. Gatunek ten uprawiany jest także w Polsce. Stosowany jest jako przyprawa, zwłaszcza do aromatyzowania ryb i ogórków, poza tym do zup
  • Odpowiedz