Wpis z mikrobloga

Dużo tutaj piszecie, że taki lekarz to ma dobrze. Dałem ogłoszenie na forum fotograficznym, że potrzebuję 1 zdjęcia biznesowego do cv / na linkedin. To mi goście na priv rzucają kwoty nawet 2500 zł xD Zrobienie zdjęcia z obróbką to zajmie fotografowi max 1h, tyle to nawet żaden lekarz nie zarabia na godzinę. Pójdę do fotografa koło mnie to mi zrobi za 150 zł, ci goście z FB to chyba oszaleli. xD

#programista15k #pracait
aleksc - Dużo tutaj piszecie, że taki lekarz to ma dobrze. Dałem ogłoszenie na forum ...

źródło: zdjjj

Pobierz
  • 125
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 27
Niedawno miałem zabieg proktologiczny z chirurgiem, anestezjologiem i pielęgniarką i zapłaciłem niewiele więcej niż ceny tych fotografów z FB. xD Więc ani programistą, ani lekarzem tylko fotografem trzeba zostać.
  • Odpowiedz
@aleksc: takie są stawki. U mnie w firmie tak taśmowo chcieli porobić ludziom zdjęcia (żeby mieli w miniaturce na timsie xD) to wyszło chyba z 1000+ CLB za osobę. Koleś natrzaskał ze 20-30 na jednego, przesłał miniaturki ze watermarkiem i kazał wybrać sobie dwa, które nam się podobały. Wtedy robił korekty w PS i podsyłał wersje ostateczne. Na szczęście chociaż była jakaś wizażystka, która jako tako wszystkich ogarniała przed sesją.
  • Odpowiedz
@aleksc: tak z ciekawości. Jak wygląda takie zdjęcie "biznesowe"? Bo na LI to se wstawiłem jakies selfie w kasku na budowie i chyba działa tak samo ...
  • Odpowiedz
Pójdę do fotografa koło mnie to mi zrobi za 150 zł

@aleksc: tu jest klucz. Jak pójdziesz gdzies, to dokładnie za tyle zrobisz.

Ale pytasz fotografa, który zakłada sesję "gdzieś" na przykład w biurze, gdzie on musi przyjechać. I targać ze sobą lampy tła itp. I za to tyle się płaci. Plus to nie jest godzina tylko z pakowaniem, dojazdem, powrotem ze 3-4 godziny. Plus obróbka. Ciężko zrobić tego dnia drugą sesję.
  • Odpowiedz
@dariusz44 2500 za pare godzin pracy fotografa to nie jest normalna stawka tylko ktos was zrobił w c---a i teraz próbujesz to racjonalizować. Majstrzy z budowy też czasem dla jaj podają takie odklejone kwoty za jakąś prostą usługę i niektórzy idioci się na to łapią
  • Odpowiedz
@OddajButa123 akurat majstrzy to rzucają takie kwoty bo i tak mają z------y grafik na dwa lata do przodu, więc im nie zależy. No ale jak ktoś się zdecyduje na kwotę X3 to gdzieś tam pomiędzy robotę a robotę upcha nawet kosztem gdzieś tam tygodniowego poślizgu grafiku lub kosztem nadgodzin.

A taki fotograf z d--y po insta karierze to c---a robi cały miesiąc oprócz polowania na 1-3 gamoni/ miesiąc co im takie
  • Odpowiedz
@manikcs: na 100% Ci nie potwierdzę, sprawdziłem tylko cennik tego typa i odjąłem z tego ze 20-30% - bo nas hurtowo przerabiał.
Ja poszedłem bo co, w sumie czemu nie. Ale jakbym miał sam tyle zapłacić to prędzej bym kupił sobie tło i sam zrobił/retuszował w Lightroomie - z tym że swój aparat + parę szkieł mam ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
2500 za pare godzin pracy fotografa to nie jest normalna stawka tylko ktos was zrobił w c---a

@OddajButa123: Moja ex jest Fotografem, więc wiem jak to wygląda od środka. Tak jak kolega pisał wyżej, stawki zaczynają się od 1500, górnej granicy nie ma w zasadzie, bo niektórzy chcą mieć Trzcionkę bez względu na koszty.
I to nie jest parę godzin tylko cały dzień jak pisałem wcześniej. Laikom się tylko wydaje że to parę
  • Odpowiedz