#budujzwykopem Dostałem odmowę na wniosek o MPZP. Działka na której chce się budować jest klasy 3 i klasy 4, tyle że dom ma powstać na klasie 4 ,ale klasa 3 oddziela planowany dom na odległość 20 metrow od drogi. Odmowę dostałem dlatego ,że nie można wybudować drogi dojazdowej do domu na ziemi klasy 3. Miał ktoś podobny przypadek ? Jest wgl szansa cokolwiek z tym zrobic ?
Pierwszym krokiem do przekształcenia działki rolnej w budowlaną, jak wspomnieliśmy wcześniej, jest sprawdzenie jej statusu. Jeżeli dowiedziałeś się w Urzędzie Gminy, że dany teren objęty jest miejscowym planem zagospodarowania przestrzennego, Twoim kolejnym zadaniem będzie złożenie wniosku o zmianę przeznaczenia gruntu w MPZP do wójta, burmistrza lub prezydenta
@Don_Lorenzo: no trudno by dom obył się bez dojazdu a jak nie można odrolnić 3 klasy to jesteś w czarnej dupie chyba że siedlisko czyli dom dla rolnika z tego co mi się o uszy obiło bo przecież i rolnik musi gdzieś mieszkać a są rejony gdzie ziemia jest tylko wyższej klasy
@Don_Lorenzo zmiana klasy dzialki, szukac geodety z gminy moze uruchomi znajomosci. Budowa jako rolnik czy inne to juz nie te czasy, sliskie tematy za ktore juz dawmo sie biora.
@Catmmando: Tak, właśnie wszystko złożyłem i dostałem odmowę, bo teraz zmienili przepisy i nagle nie można budować na ziemi klasy 3. Właśnie składam odwołanie do Samorządowego kolegium i ciekawi mnie jak to będzie dalej wyglądało, bo z tego co czytam to wszystko zależy od widzimisię samorządów
@darek-jg: właśnie to samo usłyszałem w gminie , ale z tego co wiem to wszystko zależy od widzimisię wójta, bo chyba mógł to pchnąć dalej i tak samo mogłoby być w starostwie, takie opinie widziałem i pytanie brzmi czy ktoś już miał takie doświadczenia
@Don_Lorenzo: pewnie zależy czy jesteś rolnikiem i czy tak napisałeś we wniosku bo sam urząd to nie bardzo może wniosek zmieniać a jedynie odpowiedzą zależnie od sytuacji w nim przedstawionej
@daroq3a: generalnie wokół są domy, na tej podstawie mogli spokojnie stworzyć miejscowy plan zagospodarowania, tylko że przeszkadza im ten odcinek 20 metrow do drogi ziemi klasy 3 i wokół też są łąki klasa 3
@Don_Lorenzo ja mialem taki problem. Wszystko można wygoglowac, geodeta i architekt tez znaja temat. U mnie powiedzieli jasno-nie ma szans.
Ale stary geodeta z gminy prywatnie zalatwil temat. Odwierty, zmiana klasy. Z tym ze po drugiej stronie drogi byly juz dzialki rolne klase nizej. Wiec tym motywowali swoje rozumowanie.
Ja tylko slyszalem o „zniszczeniu” dzialki ale to trwa. Bo nie chodzi w tym o to zeby gruz rozsypac na dzialce.
Dostałem odmowę na wniosek o MPZP. Działka na której chce się budować jest klasy 3 i klasy 4, tyle że dom ma powstać na klasie 4 ,ale klasa 3 oddziela planowany dom na odległość 20 metrow od drogi. Odmowę dostałem dlatego ,że nie można wybudować drogi dojazdowej do domu na ziemi klasy 3. Miał ktoś podobny przypadek ? Jest wgl szansa cokolwiek z tym zrobic ?
"Jak przekształcić działkę rolną w budowlaną?
Pierwszym krokiem do przekształcenia działki rolnej w budowlaną, jak wspomnieliśmy wcześniej, jest sprawdzenie jej statusu. Jeżeli dowiedziałeś się w Urzędzie Gminy, że dany teren objęty jest miejscowym planem zagospodarowania przestrzennego, Twoim kolejnym zadaniem będzie złożenie wniosku o zmianę przeznaczenia gruntu w MPZP do wójta, burmistrza lub prezydenta
Budowa jako rolnik czy inne to juz nie te czasy, sliskie tematy za ktore juz dawmo sie biora.
Wszystko można wygoglowac, geodeta i architekt tez znaja temat.
U mnie powiedzieli jasno-nie ma szans.
Ale stary geodeta z gminy prywatnie zalatwil temat. Odwierty, zmiana klasy. Z tym ze po drugiej stronie drogi byly juz dzialki rolne klase nizej. Wiec tym motywowali swoje rozumowanie.
Ja tylko slyszalem o „zniszczeniu” dzialki ale to trwa. Bo nie chodzi w tym o to zeby gruz rozsypac na dzialce.