Wpis z mikrobloga

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...
  • 71
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@arcxa: Wchodzisz na wagę łazienkową bez roweru. Zapamietujesz wynik. Bierzesz rower, wchodzisz na wagę, zapamiętujesz wynik. Odejmujesz pierwszy wynik od drugiego. Tadam. Waga roweru. Możesz tak ważyć też walizki przed wylotem na wakacje.
  • Odpowiedz
fanatycy redukcji masy roweru są jak audiofile potrafią wydać 1k na komplet tytanowych zacisków.

@Afrobiker: Daj linka do tych zacisków i w ogóle co to za zaciski?
  • Odpowiedz
@SuperZenek: @nextlvl

Wszystko zależy od tego, o jakim rowerze jest dyskusja. Jeżeli pytanie dotyczyło profesjonalnego sprzętu za X tysięcy, to pytanie jest jak najbardziej zasadne.

Ale jeżeli ktoś sprzedawał złoma z piwnicy za 100zł, to należy się cieszyć, że się koła obracają, a nie dopytywać o wagę.
  • Odpowiedz
@nextlvl: Pewnie jakiś tani parch do jeżdżenie był sprzedawany na zasadzie - jeździ, hamuje, przerzutki zmienia. Jakby dotyczyło konkretnego sprzętu to zapewne byłoby wszystko wymienione.
  • Odpowiedz
@Afrobiker: Mam dwa rowery: cross/trekking (17 kg) - czołg na wyprawy z sakwami i kolarzówka (8 kg). Na lżejszej kolarzówce nieporównywalnie łatwiej jest utrzymać prędkości rzędu 30 km/h, nawet przy lekkim podjeździe. Oczywiście kondycja i pozycja na rowerze ma znaczenie, ale przesiadka z jednego roweru na drugi robi mi sporą różnicę. Więc tak, waga jest istotna. Opory toczenia od opon też. Bez fanatyzmu, oczywiście.
  • Odpowiedz
@Hissis: @Afrobiker @dzordzmen

Jeśli ktoś jeździ rekreacyjnie na krótkich dystansach, waga roweru nie będzie dla niego istotna. Natomiast na długich dystansach (200-300 km) i podjazdach, waga roweru zacznie zauważalnie wpływać na prędkość i potrzebną energię do jej utrzymania. Na ten parametr, nie bez powodu, zwracają uwagę głównie osoby, które sporo i często jeżdżą.
  • Odpowiedz
@RandomowyMirek: Jakby to był profesjonalny sprzęt to zapewne byłaby podana nazwa i wymienione wszystko co tam zamontowane jak fanatycy często mają w zwyczaju się spuszczać co to nie mają, co to nie porobili tam. A to pewnie tyczy się jakiegoś gruchota za marketu sprzedawanego bo ktoś pewnie kupił kolejnego.
  • Odpowiedz
@SuperZenek

@nextlvl: Waga roweru to bardzo ważny parametr więc nie wiem z kogo te #heheszki

Nie wiem,ale wnioskuje po reakcji i poziomie odpowiedzi, że sprzedawany rower to jakiś pewnie MTB za nie więcej niż 3k PLN. Przy takich rowerach dla mas raczej nikt się waga nie interesuje. No ale mogę się mylić.
  • Odpowiedz
Jak to mówi mój znajomy. Przed wypadem na rower idę na dwójkę i redukuje masę za darmo

@Afrobiker: amator ten twój znajomy, powinien jeszcze opróżnić pęcherz i żołądek
  • Odpowiedz
@JanJanuszGrazynski ja mam jeden waży 18 kg na asfalcie opory toczenia są masakryczne za to w lesie i górach czuje się jak ryba w wodzie gdy się przesiadam na coś lżejszego fajnie się jeździ po drodze za to w terenie rower mi pływa i nie mam do niego zaufania. Nie zawsze rower powinien być lekki przy zjazdach jest wręcz przeciwnie bo większy ciężar to lepsze wybieranie zawieszenia i rower nie myszkuje
  • Odpowiedz
@SuperZenek

@nextlvl: Waga roweru to bardzo ważny parametr więc nie wiem z kogo te #heheszki

Wszystko zależy, czy oferta tyczy się zawodowego roweru do profesjonalnego użytku za konkretne pieniądze, czy 10 letniego górala za 2 stówki, bo zajmuje miejsce w piwnicy.
  • Odpowiedz