Wpis z mikrobloga

Mirki,
Zacząłem niedawno siadać lowbarem i proszę o porady.
High barem ciągle podwijałem miednicę idąc w górę więc stwierdziłem że spróbuję lowbar. Staram się ciągle trzymać powietrze w przeponie do pasa
Ciezar na 5 powtorzen 80 proc CM

#mikrokoksy
water-watera - Mirki,
Zacząłem niedawno siadać lowbarem i proszę o porady. 
High bare...
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@water-watera: witam kolegę lowbarowca :) imho całkiem spoko forma. Jak chcesz poczytać/pooglądać coś więcej o lowbar to poszukaj Marka Rippetoe (youtube/książka). Różne są o nim opinie, ale jeśli chodzi o opisywanie i propagowanie lowbar to nie znalazłem nikogo lepszego.
  • Odpowiedz
@water-watera: nie jest źle. Wiadomo, koncentruj się na bracingu, utrzymywaniu ciężaru na środku stopy i będzie gites, bo na dole lecisz do przodu - widać szczególnie w 3. i 5. powtórzeniu. Jedyna rzecz, która mi nie pasuje, to podobnie jak w martwym - strasznie nerwowo robisz te powtórzenia. Wprowadź tempo i pauzy na dole ruchu oraz staraj się wstawać bardziej tak jakby do tyłu i mocno pchać plecami na sztangę.
  • Odpowiedz
@Kyriakos: a no właśnie pomoże trzymać ciężar na środku stopy i nie lecieć do przodu, bo na dole traci napięcie. Ofc może się bez tego obejść, ale jak wspomniałem wyżej, trochę szarpane są te jego ruchy, więc dla lepszej kontroli samego dołu nie zaszkodzi. Nie musi to być jakaś bardzo długa pauza, ale wyraźny akcent warto położyć, aby poczuć napięcie również tam na dole.
  • Odpowiedz
@Saprofit: IMO to że leci ze środka ciężkości wynika raczej z tego jak zaczyna ruch, niż z pozycji na dole, gdzie miałby pauzować .

@water-watera zacznij ruch spokojniej, bez tego zrywnego ruchu biodrem w tył. Możesz spróbować ustawić się w taki sposób, żeby miednica w pozycji wyjściowej była lekko cofnięta - to przeniesie Ci sztangę nad środek stopy i łatwiej bedzie kontrolować zejście i wyjście. Nie za mocno, bo
  • Odpowiedz
@bdm_bq: też może tak być, kwestia przyjętej koncepcji. Oczywiście najlepiej do zweryfikowania na żywo, ale takiej możliwości teraz nie mamy ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz