Wpis z mikrobloga

Elo koliegi ( ͠° °)
Rozmawiałem jakiś czas temu z kolegą i ten podesłał mi filmik gdzie babka rzekomo po zrobieniu uprawnień SEPA bez wcześniejszego doświadczenia oraz wiedzy z elektryką wyjechała do Szwajcarii i zarabia 25 tysięcy zł na miesiąc. Ok. 20 tys jest w stanie odkładać. To szkolenie jest on-line i trwa ok. 3-4 h z egzaminem. Dalej kolega się wykłóca że, elektryk jest mega płatny w Polsce i można 10 tys netto zarabiać na luzie.
Przeglądałem oferty i na UOP zwykle jest to ok. 4600 brutto plus czasami premia czyli ok. 4-5 tys netto pewnie. Te wyższe stawki to B2B a to jak wiadomo koszty. Plus czytałem o SEPA i niby to nie są uprawnienia elektryczne tylko ELE. Sepa ten podstawowy to np. otwieranie skrzynki z bezpiecznikami i wymiana żarówki samodzielnie. Jak to jest koledzy ? Kto się myli ja czy kolega ? Oraz czy to co w tym filmiku jest możliwe czy jednak wyssane z palca głupoty ?
I też proszę o rozróżnienie elektryka, elektro-montera i technika elektryka. Kolejno każdy jest nieco wyżej stopniem od zwykłego elektryka, przynajmniej na papierze potem już studia i inżynier itd... chyba...

#ciekawostki #heheszki #informacje #praca #pracbaza #elektryka
Zwierz33 - Elo koliegi ヽ( ͠°෴ °)ノ 
Rozmawiałem jakiś czas temu z kolegą i ten podesła...
  • 32
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Zwierz33: Po pierwsze to jaka SEPA? SEP jesli juz ()

Po drugie to SEP dziala w PL. W niemcowni maja to gdzies czy masz czy nie masz (nie wiem jak w szwajcarii)

Po trzecie 10k to moze nie na luzie ale spokojnie sie da (w pl - czyli w szwajcarii na 100% jest wiecej). Dla przykladu w mojej branzy (ja elektryk) 10k na reke to jestes
  • Odpowiedz
@Zwierz33: 25k raczej nie, chyba że robi właśnie jako samodzielny podwykonawca np całe instalacje elektryczne w nowych budynkach albo coś takiego. Ale ogólnie to tak, jak się zrobi sepy np w urzędzie pracy i pojedzie robić jako elektryk gdzieś na zachód, to się w dalszym ciągu bardzo fajne jak na nasze warunki pieniądze zarabia i można dużo sobie do ojczyzny przywieźć.
  • Odpowiedz
  • 1
@2MSR: @JanTadeusz No w DE z tego co widziałem na ogłoszeniach można jako pomocnik elektryka zarobić 16 tys zł ale życie kosztuje więc pewnie z tego zostanie w kieszeni z 8 tys jak chce się normalnie żyć. I nie wierzę że, ona tyle oszczędzi bo Szwajcaria to mega drogi kraj ponoć. Ale pomocnik elektryka przy solidnych podstawach to wg. mnie podstawa jakkolwiek to głupio nie zabrzmi. A te SEPA
  • Odpowiedz
  • 0
@gorzki99:

na miejscu to jakies 5k na reke.

O to mi chodziło

Po czwarte... do wymiany zarowki nie potrzebujesz zadnych uprawnien :P

Obecnie dawno nie mam nic wspólnego z kołchozami ale jak jeszcze pracowałem to chcieli robić SEP bo niby bez tego nie wolno było otwierać skrzynki przy maszynie żeby pstrykać bezpieczniki co wywaliło. Tak mówił kiero z przypadku oczywiście bo tam zawsze są z przypadku bez szkoły. Dlatego o
  • Odpowiedz
@Zwierz33: Najem najmniejszego pokoju (700-800 CHF), bezpieczenie zdrowotne (300-500 CHF) już przekraczają 1000 CHF. Szwajcaria to kraj, w którym żeby się utrzymać trzeba wydać minimum 3500 CHF.
  • Odpowiedz
  • 0
@Pharos: Jak to ma się do zarobków i tego co napisałem bo nie sprawdzałem ile to na złotówki obecnie. Kiedyś coś tam patrzyłem ale zapomniałem.
  • Odpowiedz
bo niby bez tego nie wolno było otwierać skrzynki przy maszynie żeby pstrykać bezpieczniki co wywaliło.

@Zwierz33: No ale to nie jest wymiana zarowki :PP
Bardziej chodzilo o dupochron jakby Ci sie cos stalo jak bedziesz pstrykal. Pamietaj ze BHP to dupochron pracodawcy a nie pracownika.

O to
  • Odpowiedz
  • 0
@gorzki99:

Ale ja mowie tylko o mojej branzy. Wygodna i latwa robota pod dachem i z kawka. Taki elpsztryk na budowie spokojnie wiecej wyciaga.

Hm... to nie wiem bo jak patrzę na ogłoszenia to stawki najnizsza zwykle i dopiero czasami elektro-monter nieco więcej.
  • Odpowiedz
@Zwierz33: No ma się tak, że to clickbaitowy bullshit. 3500 CHF to 16 000 PLN. To jest kwota, która pozwala na skromne życie w tym kraju. A ty napisałeś, że ona utrzymuje się ze 5000 PLN.
  • Odpowiedz
Hm... to nie wiem bo jak patrzę na ogłoszenia to stawki najnizsza zwykle i dopiero czasami elektro-monter nieco więcej.

@Zwierz33: Protip: rozroznij 2 sprawy:
1-ile na ogloszeniu
2-ile faktycznie.

Jest kilka branz ktore sa dosc "specyficzne". Miedzy innymi gastro, budowlanka i pare jeszcze sie znajdzie. na ogloszeniu masz jedno - reszta pod stolem. W mojej firmie nie ma nic pod stolem (za duza miedzynarodowa firma zeby sie w to bawic
  • Odpowiedz
@Zwierz33: Zarowno problem jak i nie problem. Zalezy jak na to patrzysz.

Jak jestes mlody i dopiero zaczynasz kariere zawodwowa, masz rodzine i potrzebujesz kasy, to moze to nawet byc spoko. Ale tylko pod warunkiem ze wiesz co robisz i wiesz ze to na chwile. No ale jak ta chwila minie to czas na zmiany.
  • Odpowiedz
  • 0
@gorzki99: Dużo branż ma ten problem. Ja już o tej swojej ostatniej nie chce pisać bo za dużo klepania ale ciekawy temat by był odnośnie tego co pisaliśmy. To nie ma nic wspólnego z elektryką poza tym że, używa się urządzeń na prąd i każdy elektryk z tego korzysta ale nie pracuje tym ( ͡º ͜ʖ͡º)
Zabrzmiało jak głupia zagadka typu jest zielone, ma dwie
  • Odpowiedz