Aktywne Wpisy

mirko_anonim +351
Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

sogen +317

źródło: 1000006150
PobierzSkopiuj link
Skopiuj linkźródło: 1000006150
PobierzRegulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
Rozmawiałem jakiś czas temu z kolegą i ten podesłał mi filmik gdzie babka rzekomo po zrobieniu uprawnień SEPA bez wcześniejszego doświadczenia oraz wiedzy z elektryką wyjechała do Szwajcarii i zarabia 25 tysięcy zł na miesiąc. Ok. 20 tys jest w stanie odkładać. To szkolenie jest on-line i trwa ok. 3-4 h z egzaminem. Dalej kolega się wykłóca że, elektryk jest mega płatny w Polsce i można 10 tys netto zarabiać na luzie.
Przeglądałem oferty i na UOP zwykle jest to ok. 4600 brutto plus czasami premia czyli ok. 4-5 tys netto pewnie. Te wyższe stawki to B2B a to jak wiadomo koszty. Plus czytałem o SEPA i niby to nie są uprawnienia elektryczne tylko ELE. Sepa ten podstawowy to np. otwieranie skrzynki z bezpiecznikami i wymiana żarówki samodzielnie. Jak to jest koledzy ? Kto się myli ja czy kolega ? Oraz czy to co w tym filmiku jest możliwe czy jednak wyssane z palca głupoty ?
I też proszę o rozróżnienie elektryka, elektro-montera i technika elektryka. Kolejno każdy jest nieco wyżej stopniem od zwykłego elektryka, przynajmniej na papierze potem już studia i inżynier itd... chyba...
#ciekawostki #heheszki #informacje #praca #pracbaza #elektryka
Po drugie to SEP dziala w PL. W niemcowni maja to gdzies czy masz czy nie masz (nie wiem jak w szwajcarii)
Po trzecie 10k to moze nie na luzie ale spokojnie sie da (w pl - czyli w szwajcarii na 100% jest wiecej). Dla przykladu w mojej branzy (ja elektryk) 10k na reke to jestes
O to mi chodziło
Obecnie dawno nie mam nic wspólnego z kołchozami ale jak jeszcze pracowałem to chcieli robić SEP bo niby bez tego nie wolno było otwierać skrzynki przy maszynie żeby pstrykać bezpieczniki co wywaliło. Tak mówił kiero z przypadku oczywiście bo tam zawsze są z przypadku bez szkoły. Dlatego o
@Zwierz33: No ale to nie jest wymiana zarowki :PP
Bardziej chodzilo o dupochron jakby Ci sie cos stalo jak bedziesz pstrykal. Pamietaj ze BHP to dupochron pracodawcy a nie pracownika.
Hm... to nie wiem bo jak patrzę na ogłoszenia to stawki najnizsza zwykle i dopiero czasami elektro-monter nieco więcej.
źródło: elektryk25k
Pobierz@Zwierz33: Protip: rozroznij 2 sprawy:
1-ile na ogloszeniu
2-ile faktycznie.
Jest kilka branz ktore sa dosc "specyficzne". Miedzy innymi gastro, budowlanka i pare jeszcze sie znajdzie. na ogloszeniu masz jedno - reszta pod stolem. W mojej firmie nie ma nic pod stolem (za duza miedzynarodowa firma zeby sie w to bawic
Jak jestes mlody i dopiero zaczynasz kariere zawodwowa, masz rodzine i potrzebujesz kasy, to moze to nawet byc spoko. Ale tylko pod warunkiem ze wiesz co robisz i wiesz ze to na chwile. No ale jak ta chwila minie to czas na zmiany.
I to jest sedno sprawy ¯\(ツ)/¯
@Zwierz33: Bardziej to:
Zabrzmiało jak głupia zagadka typu jest zielone, ma dwie