Wpis z mikrobloga

Od jakiegoś czasu chciałem sobie RAM lapku zmienić bo coś czułem, że można jeszcze trochę z niego wycisnąć. Zminiłem z 16G 2133MHz CL16 na 32G 3200 CL20. Muszę powiedzieć, że efekt jest po prostu WOW. Jakby mi ktoś dał nowego lapka. Te dodatkowe 16G raczej dużej różnicy nie robi, ale szybkość pamięci to już jest odczuwalne, szczególnie na tym intelowym procku (i5-1035G4).

Jeden z tańszych upgradów jaki można sobie zrobić - polecam :P

#komputery #laptopy #intel #chwalesie :D
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@BeginEnd: ale co to za fackup ze lapek miał tak wolne ramy? Nowy kupiłeś? Nie znam laptopa który by miał fabrycznie wolniejszy ram niż max co cpu obsługuje. No dobra pewnie fabrycznie był 3200 CL32, ale to co miałeś to na bank było podmienione.
  • Odpowiedz
  • 0
ale co to za fackup ze lapek miał tak wolne ramy? Nowy kupiłeś? Nie znam laptopa który by miał fabrycznie wolniejszy ram niż max co cpu obsługuje.

@wypokowy_expert: hmmm.... tutaj możesz mieć rację. Jak sięgam pamięcią to jak go kupiłem to miał 8G ramu i do roboty trochę to było mało (VMki swoje zżerają). Wtedy robiłem roszady między swoim lapkiem i lapkiem żony (coś kupiłem, coś zamieniłem) i finalnie miałem
  • Odpowiedz
a tym bardziej jakie CL miały

@BeginEnd: coś mi się poebało, standardowe CL dla ddr4 3200 to jest 22, niżej to już tylko chyba profile XMP i nawet się nie zdziwię jak ten twój ram chodzi na CL22 ( ͡° ͜ʖ ͡°) choć to żadna różnica.
  • Odpowiedz