Wpis z mikrobloga

@ZajawkowiczeQ Kiedyś miałem pół internetu na takich płytach, i jak je odkopałem w końcu i chciałem wrócić do czasów sprzed 20 lat to się okazało że żadna płyta już nie działa. Straszne g---o. Fakt że kupowałem te tańsze ale nie porysowane trzymane w pudełku były, nie myślałem że tak po prostu całe dane przepadną tak sobie
  • Odpowiedz
  • 1
@admiral-kuzniecow coraz więcej osób pisze właśnie o tym, że płytki po upływie ok 20 lat już nie działają i jest to dla nich dużym zdziwieniem i rozczarowaniem. Wcześniej nikt nawet o tym je myślał i uważał, że te wspomnienia będą już "na zawsze". W sumie dziwne, że nie można już odtworzyć płytki ¯_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
@admiral-kuzniecow @ZajawkowiczeQ najśmieszniejsze że te dane tam nadal są, nieuszkodzone. Po prostu napęd ich "nie widzi". Stare płyty nie działają bo refleksyjna warstwa aluminium z czasem się utlenia i staje się coraz mniej refleksyjna. Z uwagi na zasadę działania odczytu takiego nośnika skutkuje to niemożnością odczytu. Gdybyśmy jednak dysponowali odpowiednim mikroskopem to nadal dałoby się odróżnić pity oraz landy.
  • Odpowiedz
jakis czas temu znalazlem moje stare plyty z sprzed 25lat-30 lat z 200szt?.wiekszosc nie startowala,muzyczne "skakaly",wzielem paste 3m,polerke i wszystkie delikatnie spolerowalem.z 90% dziala.
  • Odpowiedz
@zparafrazowany: @neo_1995 A jak to się może mieć do tych gier na ps one? (czarne płyty). Miałem dużo gier na ps one, ale niektórych już konsola nie czyta? ¯\(ツ)/¯ Mowa tu raczej o jakimś fizycznym uszkodzeniu? Próbowałem czyścić je pastą do zębów (jakiś poradnik w internecie był), ale nic z tego.
Czy może ktoś "majstrował" przy nich, jak dawno temu wymienialiśmy się z chłopakami różnymi tytułami?
  • Odpowiedz
@ZajawkowiczeQ: Czarność płyty nie ma tu nic do rzeczy - płyty CD były "czytane" laserem podczerwonym. Czarny barwnik był tak dobrany, by nie absorbował w podczerwieni. Obstawiam mechaniczne uszkodzenie powierzchni - rysy na tyle głębokie/szerokie że mechanizm śledzenia ścieżki i/lub ostrości nie wyrabia.
  • Odpowiedz