@ZajawkowiczeQ Kiedyś miałem pół internetu na takich płytach, i jak je odkopałem w końcu i chciałem wrócić do czasów sprzed 20 lat to się okazało że żadna płyta już nie działa. Straszne g---o. Fakt że kupowałem te tańsze ale nie porysowane trzymane w pudełku były, nie myślałem że tak po prostu całe dane przepadną tak sobie
@admiral-kuzniecow coraz więcej osób pisze właśnie o tym, że płytki po upływie ok 20 lat już nie działają i jest to dla nich dużym zdziwieniem i rozczarowaniem. Wcześniej nikt nawet o tym je myślał i uważał, że te wspomnienia będą już "na zawsze". W sumie dziwne, że nie można już odtworzyć płytki ¯_(ツ)_/¯
@ZajawkowiczeQ Próbowałem różnymi napędami, nawet jakimiś programami do przywracania danych ale większość płyt nawet nie wykrywało w napędzie. A jak już wykryło to nic nie dało się z niej wyssać. Dziwne
@admiral-kuzniecow @ZajawkowiczeQ najśmieszniejsze że te dane tam nadal są, nieuszkodzone. Po prostu napęd ich "nie widzi". Stare płyty nie działają bo refleksyjna warstwa aluminium z czasem się utlenia i staje się coraz mniej refleksyjna. Z uwagi na zasadę działania odczytu takiego nośnika skutkuje to niemożnością odczytu. Gdybyśmy jednak dysponowali odpowiednim mikroskopem to nadal dałoby się odróżnić pity oraz landy.
jakis czas temu znalazlem moje stare plyty z sprzed 25lat-30 lat z 200szt?.wiekszosc nie startowala,muzyczne "skakaly",wzielem paste 3m,polerke i wszystkie delikatnie spolerowalem.z 90% dziala.
@zparafrazowany: @neo_1995 A jak to się może mieć do tych gier na ps one? (czarne płyty). Miałem dużo gier na ps one, ale niektórych już konsola nie czyta? ¯\(ツ)/¯ Mowa tu raczej o jakimś fizycznym uszkodzeniu? Próbowałem czyścić je pastą do zębów (jakiś poradnik w internecie był), ale nic z tego. Czy może ktoś "majstrował" przy nich, jak dawno temu wymienialiśmy się z chłopakami różnymi tytułami?
@neo_1995: @zparafrazowany kiedyś pożyczyłem dla kolegi oryginalą grę na PC, po jej zwrocie komputer jej nie czytał, a instalacja nawet nie chciała wystartować.
@ZajawkowiczeQ: Czarność płyty nie ma tu nic do rzeczy - płyty CD były "czytane" laserem podczerwonym. Czarny barwnik był tak dobrany, by nie absorbował w podczerwieni. Obstawiam mechaniczne uszkodzenie powierzchni - rysy na tyle głębokie/szerokie że mechanizm śledzenia ścieżki i/lub ostrości nie wyrabia.
#nostalgia #gimbynieznajo
źródło: temp_file1627154796163661175
PobierzCzy może ktoś "majstrował" przy nich, jak dawno temu wymienialiśmy się z chłopakami różnymi tytułami?