Wpis z mikrobloga

@Altru: zakładają z góry że prędzej czy później będziesz montował anteny gdzieś na dachu. Ja na przykład nie wiedziałem, chociaż jak się pomyśli to logiczne jest.
  • Odpowiedz
  • 1
@kamilspl: Od tego jest monter. Czy monter musi mieć zdany egzamin krótkofalarski aby zamontować antenę?
Albo pytanie:

:4.1.3. Ile krajów zrzesza Międzynarodowy Związek Telekomunikacyjny?:

A co mnie obchodzi ile krajów zrzesza?
  • Odpowiedz
@Altru: Spoko, pewnie za jakiś czas wprowadzą osobną kategorię dla tych co mają dwie lewe ręce, nie potrafią się nauczyć kilku pytań, a chcą tylko rzuć szmatę na przemiennikach.
  • Odpowiedz
Co mnie przy rozmowie przez radio obchodzi czy do wiertarki używa się rękawic czy nie?

@Altru: BHP przy wszelakich urządzeniach elektrycznych, warto wiedzieć. ;)

Od tego jest monter. Czy monter musi mieć zdany egzamin krótkofalarski aby zamontować antenę?

Od tego jest krótkofalowiec amator, żeby sobie policzyć, zbudować i zamontować antenę, czy na dachu czy na drzewie. Uzyskując pozwolenie uzyskujesz też unikalne prawo do korzystania z własnych konstrukcji bez homologacji, więc
  • Odpowiedz
Co mnie przy rozmowie przez radio obchodzi czy do wiertarki używa się rękawic czy nie?

@Altru: to nie jest egzamin na spikera, tylko na licencję radioamatora.
Czyli osoby, która min. buduje samodzielnie nadajniki, odbiorniki, anteny, oraz montuje ten sprzęt w terenie.
  • Odpowiedz
@wykopyrek: takich konstruktorów kiedyś było dużo, bo jak ktoś sobie nie zmajstrował sprzętu, to nie pogadał. Dziś to raczej jakaś nisza i anteny to jeszcze w miarę, natomiast praktycznie wszyscy jadą na sprzęcie sklepowym.
Jak ktoś chce i potrafi - proszę bardzo, ale zdecydowanej większości w ogóle nie interesuje samodzielne konstruowanie sprzętu radiowego, oni chcą tylko pogadać przez radio.Uczą się do egzaminu i tylko po to, bo nigdy nie wykorzystają
  • Odpowiedz
Jak ktoś chce i potrafi - proszę bardzo, ale zdecydowanej większości w ogóle nie interesuje samodzielne konstruowanie sprzętu radiowego, oni chcą tylko pogadać przez radio.

Przez analogię: kiedyś na kursie prawa jazdy

@fonderal: w kraju ciągle pokutuje przekonanie, że bez prawa do jazdy nie znajdziesz pracy, a bez samochodu nie da się kupić nawet dwóch cebul i buraka.
Stąd na jednego mieszkańca przypada 7 samochodów i dwa motocykle.
Radioamatorstwo jako hobby jest poniżej progu
  • Odpowiedz
czy do wiertarki używa się rękawic czy nie?

@Altru: Muszą być jakieś zapchaj dziury na egzaminie, aby można było potem pogadać o porządkach na strychu albo o tym jak rosną pomidory w ogrodzie, że antena działa źle, za dobrze, za słabo, za mocno, zrobić 15sekundowa łączność z Gibraltarem czy zbierać punkty w programach jak choćby sota za co możesz dostać kawałek wygrawerowanego łapacza kurzu z plexy lub jak lokalnie trafi
  • Odpowiedz