Wpis z mikrobloga

@JuanPablitoSegundo_2137 dobrze, że się rozwijasz, ale takie myślenie nie doprowadzi Cię do niczego dobrego. Zwyczajnie obracasz się wśród ludzi przeciętnych lub poniżej. Przysłowie mówi: jeśli jesteś najmądrzejszy w pokoju, zmień pokój. Polecam to i tobie. Jak spotkasz ludzi mądrzejszych od siebie przestaniesz tak myśleć.
  • Odpowiedz
@JamesJoyce: odpowiem tak:

Na tą chwilę nie obracam się wśród nikogo, bo mam tak z-----ą psychikę, że (tu już bez fantazjowania, przykład realny) np. jestem w biedrze na samoobsługowej, biorę tam BePowera, kasuję i *proszę potwierdzić wiek. zaraz podejdzie asystent*, stoję 5-10-15 minut i zamiast się odezwać "przepraszam, czy ktoś może podejść" to stoję jak słup soli, brakuje tylko gówna w gaciach, bo tak się boję jakichkolwiek interakcji z ludźmi
  • Odpowiedz
@JuanPablitoSegundo_2137: Podejrzewam, że jesteś też dość młody. Współczuję, serio, wiem, że to dla Ciebie poważny problem i że czujesz się zagubiony. Ale nie ma innego wyjścia, jak próba powolnego socjalizowania się. Na studiach, w pracy, gdziekolwiek. Musisz zacząć robić małe kroki i chociaż starać się kontaktować z ludźmi. Na początku będzie trudno. Ba, ja sam przez praktycznie całe studia magisterskie nie odzywałem się praktycznie do nikogo, bo też miałem opory.
  • Odpowiedz
@JamesJoyce:

A chcesz studiować? Nigdy nie jest za późno, by zacząć.

No ta, tylko jaki jest sens, jak dziennikarstwo i tak przejmie zaraz AI, a na sinologię i tak się nie dostanę z wynikami jakie mam? Teoretycznie można poprawić maturę czy bardziej ryzykownie, spróbować iść w groznawstwo (na które raczej bym się dostał), tyle że czy będzie po tym praca dla takiego aspołeczniaka jak
  • Odpowiedz
@JuanPablitoSegundo_2137:

Studia - jeśli nie masz wsparcia od rodziny, Uczelnie proponują programy socjalne, takie jak stypendia. Sam korzystałem, bo również nie miałem żadnego wsparcia od rodziny. Musisz jednak sam zdecydować, co chcesz robić. Uważam, że wszystkie kierunki "opisowe" tzn takie po których masz tworzyć treści pisemne czy wideo na jakiś temat, nie powinny być traktowane w kontekście zapewnienia pracy. Niestety. Te lata już minęły. Jeśli będziesz dobry, będziesz mógł opowiadać
  • Odpowiedz