Wpis z mikrobloga

Czy zna ktoś sprawdzonego dermatologa który powinien bez problemu przepisać lek na receptę? Mam łysienie androgenowe i po rodzinie wiem, że za kilka lat będę praktycznie łysy, wiec finasteryd to jedyny sposób żeby zahamować proces na kilka lat.
#wroclaw #dermatologia #lekarz
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Viking-: takim świetnym, że na prywatnej wizycie 70% swojej uwagi poświęca na gapienie się w telefon i odpisywanie na whatsappie. Ale to moja opinia sprzed kilku lat, może coś się zmieniło…

Karolina Lesner jest spoko.
  • Odpowiedz
  • 0
@asznysz: A wiesz jakie ma podejście do przepisanywania mocniejszych rzeczy? Bo pamiętam jak kiedyś miałem spory problem z trądzikiem i byłem o 3 dermatologów i każdy przepisywał jakieś g---o maści czy słabe lekarstwa, dopiero poszedłem do czwartek i z b---y przepisała mi izotek i w ciągu roku pozbywałem się całkowicie problemu z trądzikiem, więc oczekiwałbym czegoś podobnego teraz.
  • Odpowiedz
@mateo2111: żadnych problemów z izotekiem nie było, także z resztą podejrzewam, że też nie będzie, choć z finasterydem bywa różnie.
Polecam również Małgorzatę Ponikowską, bardzo otwarta i śmieszka (ʘʘ)
Ale docelowo jeśli chodzi o włosy, ona polecała mi dr Krefft i całą klinikę, ponoć bardzo interesuje się tym tematem.
Jeśli jednak chcesz pewniaka, to dr Kierarch na pewno nie boi się leczenia finasterydem, ale przygotuj się
  • Odpowiedz
  • 0
@asznysz: No co do skutków ubocznych od finasterydu to czytałem, że to 1-2% osób ma i są głównie problemy z erekcja, które znikają po odstawieniu leku, albo zmniejszenie dawki (podobno nawet 0.5mg daje dobre rezultaty) co do minoksydolu w tabletkach, to czytałem, że po tym jest duża częstotliwość skutków ubocznych, a i działanie jest raczej gorsze, bo głównym zadaniem minoksydolu jest poprawienie krążenia krwi w głowie i pobudzenie cebulek do
  • Odpowiedz
@mateo2111: poczytaj sobie o post-finasteride
syndrome, na reddicie jest masa informacji. Nie straszę, tylko bądź świadomy decyzji. Co do minoxa, skutki uboczne są głównie przy większych dawkach - kołatanie serca i tym podobne problemy, które ustępują zaraz po zaprzestaniu leczenia. Z finem tak kolorowo nie jest.
A topical spray nie przyniósł żadnych efektów?
  • Odpowiedz
  • 0
@asznysz: no z tego co na szybko przeczytałem, to wystepowanie tego zjawiska jest bardzo rzadkie i glownie występuje u osób ktore stosowały większą dawkę lub miały jakieś wcześniejsze problemy zdrowotne, więc raczej nie będzie to dla mnie problemu, najwyżej będę reguralnie robił badania, a jeśli odczuje jakieś skutki uboczne to odrazu odstawię lek. Co do topical spray to nie używałem, jedyne czego używałem to wcierka anwen i teraz minoksydyl.
  • Odpowiedz
  • 0
@mateo2111: a w jaki sposób umówić się na wizytę u pani Karoliny albo Małgorzaty? U pani Karoliny widzę tylko terminy od Marca na Sienkiewicza a do pani Małgorzaty w ogóle nie widzę opcji żeby się umówić.
  • Odpowiedz
@mateo2111: Karolina Lesner przyjmuje w luxmedzie chyba, a M.Ponikowska w Ginemedica -
musisz przedzwonić. Z tym, że jeśli chodzi Ci naprawdę tylko o te włosy, to ja uderzałabym od razu do Kierarcha/Krefft - dr Ponikowska przykładowo trochę się ze mną męczyła, i koniec końców odesłała mnie właśnie do dr Krefft, jako że ona jest bardziej „włosowa”. Powodzenia ()
  • Odpowiedz
  • 0
@asznysz: a masz już umówioną wizytę o krefft? Jeśli tak to mogłabyś krótko zapytać, że chce się dowiedzieć czy na łysienie androgenowe be problemu przepiszą fina jeśli pacjent będzie tego chciał, czy raczej będą kazać umawiać się na X wizyt i robić jakieś badania itd.
  • Odpowiedz