Wpis z mikrobloga

#motocykle #motoryzacja #motomirko #motocyklisci

Często w ogłoszeniach pojawia się że motocykl jest na A2 ale jest odblokowany. Na co zwrócić uwagę przy zakupie żeby nie wbić się na minę później. Jeżeli jest odblokowany to powinna być odpowiednia adnotacja w dowodzie i KM (kw) zmienione tak?
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Mario031: jak piszą w ogłoszeniu, że A2 i odblokowany, to oznacza ZAWSZE, że stan faktyczny i papiery się nie zgadzają. Więc nawet nie ma po co jechać ogladać jeśli nie szukasz właśnie takiej sztuki.
  • Odpowiedz
@LisyBorsukiKunyJenotyWilkiRysie: robia to mlode szczuny, żeby móc jezdzić na mocnych maszynach mając A2. Policja nie ma jak sprawdzic, czy jest odblokowany, a o problemach z ubezpieczeniem nie słyszałem, ale może ci co wpadli nie chcą się chwalić :)
  • Odpowiedz
@apeee: w Niemczech masa sprzętu ma w papierach 34KM, bo tam chyba właśnie ubezpieczenie jest taniej. Fizycznie nic tych blokad nie posiada, chociaż z jednym moto dostałem blaszkę do zdławienia dolotu w dokumentach xD

Jak masz pełne uprawnienia i odblokowane moto to chyba nie ma żadnych negatywnych skutków, przynajmniej nigdy nie znalazłem nic co by takie powodowało. W OC chyba nawet nie patrzą na moc a model/pojemność i tyle, przynajmniej
  • Odpowiedz
  • 0
@apeee: dzięki bardzo za odpowiedzi. Rozglądam się właśnie za Mt07 i większość jest na A2 właśnie i w opisach najczęściej że odblokowane. Jeżeli chodzi o mnie to właśnie zależy mi żeby nic nie było kombinowane, oraz rejestracja najlepiej na A. W razie czego nie chce później się martwić.
  • Odpowiedz
@Mario031: koledzy wytłumaczyli dlaczego niektórzy tak robią (35kW w dowodzie, pełna moc w praktyce), ale jeśli masz "pełne A", to nie ma to dla ciebie znaczenia, bo masz uprawnienia. Niekiedy nawet takie motocykle mają większą wartość na rynku wtórnym. W twoim wypadku (jeśli masz uprawnienia) pozostaje jedynie niezgodność stanu faktycznego z dowodem rejestracyjnym. Nawet jakby ktoś chciał cię za to ścignąć, to masz zgodnie z prawem 30 dni na korektę
  • Odpowiedz
  • 0
Uprawiania posiadam, tu bardziej chodzi o to aby papiery się zgadzały z rzeczywistością. A ktoś z was wie może czy ciężko i jak dużo to kosztuje przerobić moto z A2 na 2. Czytałem że potrzebny rzeczoznawca, badania, nowy dowód, ale czy żadnych problemów nie będzie po drodze.
  • Odpowiedz