Wpis z mikrobloga

@pogodny_mis65: *Trzeba urodzić się w bogatej rodzinie i odziedziczyć duży spadek

Przy rozkładzie majątki typu 10% góry społeczeństwa ma minimum w swoich rękach 50-60% całego bogactwa, bajeczki o dorobieniu się czegoś z------------m to dla dobrych gojów są
  • Odpowiedz
@pogodny_mis65 tylko wszyscy zarabiają miliony w moim wieku, a ja nie. Sam w tym wieku zarabiałeś miliony, widzę to po rówieśnikach, patrzyłem starszych ode mnie ile zarabiali w moim wieku. Ja jestem wrakiem człowieka na pozycji dużo gorszej niż inni.
  • Odpowiedz
@przegro_pisarz: musisz trollować.

Masz raptem 22 lata, nie miałeś na dobrą sprawę jeszcze okazji na zakończenie edukacji formalnej, a się sadzisz, że nie masz milionów. Zobowiązań też nie masz żadnych (bo skąd, no chyba że strzeliłeś koleżance guwniaka) to możesz brać na barki ryzyko, najwyżej nei wyjdzie i tyle.

Problemem nie jest w twoim wypadku system, ani brak fuksa, ani k---a nic, tylko b----l w twojej głowie.
  • Odpowiedz
Jakby tak połowa ludzi została lekarzami a druga połowa klepała gównokod na kąkuterach, to raczej byśmy tak daleko nie zajechal

@kptDoopa: to wtedy się s-------ą na ryj płace lekarskie, a wzrosną architektów. Normalna rzecz.
  • Odpowiedz
ale właśnie to nie jest takie proste, musisz mieć na start zapewnione odpowiednie warunki, środowisko

@huopisko: ile osób w tej Polsce ma naprawdę tak źle że mieszka w jeziorze z samymi troglodytami w promieniu 30km? Śmiem twierdzić że naprawdę niewiele. Dla wielu za to problemem i niemożliwą do zniesienia niewygodą i poświęceniem jest przeniesienie się w wieku tych 16-20 lat z domu gdzie mama posprząta i ugotuje do akademika/internatu, wożenia
  • Odpowiedz
z jednej strony tak z drugiej po coś są te doradztwa zawodowe w szkołach jakkolwiek fasadowe by nie były

No mnie właśnie taka narracja "starszych i mądrzejszych" wyprowadziła na manowce. W latach 90-05 pchano wszystkich na byle jakie studia bo doradztwa pamiętały komunę w której wykształcony człowiek to był ktoś, jak się okazało że to fikcja i nie wystarcza to przerzucono się na narrację w latach 05-18. że obojętnie jakie, byleby na
  • Odpowiedz
@PfefferWerfer tyle że to sensowne też jest płynne i się zmienia. Ojciec miał wideotekę gdzie dużo zarabiał ale do czasu. Weszła neostrada za grosze i przestali przychodzić. Teraz IT, zarabiali fajnie na zdalnej pracy a tu się okazuje że zastąpi ich albo AI albo Hindus. I co masz zrobić, z-----c się bo źle wybrałeś? No nie idziesz do byle czego co tylko jest.
  • Odpowiedz
tyle że to sensowne też jest płynne i się zmienia. Ojciec miał wideotekę gdzie dużo zarabiał ale do czasu. Weszła neostrada za grosze i przestali przychodzić. Teraz IT, zarabiali fajnie na zdalnej pracy a tu się okazuje że zastąpi ich albo AI albo Hindus

@Antorus: No tak, właśnie o to chodzi że ciężko jest to przewidzieć i dzisiejsi królowie życia to jutrzejsi żebracy - zwłaszcza gdy branża nie jest zamknięta i
  • Odpowiedz
@przegro_pisarz nie zaczynam nawet skoro wiem że jest niskie prawdopodbieństwo. Nie dorobiłem się nic, bo przeczytałem na wykopie że się nie da, więc mam spokojną głowę i sobie tylko postuję. A jak ktoś się dorobi to najwyżej napiszę, że dostał od starych i elo
  • Odpowiedz
Doradztwo zawsze jest spóźnione o jakieś 10-15 lat bo prognozuje przyszłość na podstawie aktualnego stosunku popytu i podaży (...) Tok nauczania człowieka trwa dłużej, a mindset jego mentorów (rodziców/nauczycieli) jest znacznie starszy i oddziałuje na decyzje podejmowane przez człowieka.

@PfefferWerfer: od co najmniej ostatnich 100-200 lat masz grubsza podobny schemat kluczowych umiejętności:

1. Język obcy typu angielski/niemiecki - nie ważne czy jesteś umysłowy czy fizyczny, zawsze na plus i "symultaniczne tłumaczenie AI"
  • Odpowiedz
od co najmniej ostatnich 100-200 lat masz grubsza podobny schemat kluczowych umiejętności:

1. Język obcy typu angielski/niemiecki - nie ważne czy jesteś umysłowy czy fizyczny, zawsze na plus i "symultaniczne tłumaczenie AI" nie bedzie tym samym co myslenie w danym języku i dowolna aktywność (czytanie, pisanie, mówienie) bez prądu i internetu. Chociażby w odbiorze rozmówcy-nativa.

2. Logiczne myślenie i wnioskowanie - czyli po prostu to czego uczy matematyka.

3. Obycie i umiejętność zachowania się oraz
PfefferWerfer - >od co najmniej ostatnich 100-200 lat masz grubsza podobny schemat kl...

źródło: inline__1292763_6025

Pobierz
  • Odpowiedz