Wpis z mikrobloga

Wymiana klawiatury w Acer Aspire 5 A515-51G to koszmar. Nie dość że trzeba rozbebeszyć wszystko żeby dostać się do klawiatury to jeszcze jest ona tam zamocowana na stałe za pomocą plastikowych "nitów". Na szczęście mam #dremel i frezem szybkotnącym sprawnie poszło frezowanie tego. Na początku próbowałem je zeszlifowywać kamieniem szlifierskim ale słabo to szło i przerzuciłem się na frez.

#majsterkowanie #diy #naprawalaptopow #walokidmajstruje
walokid - Wymiana klawiatury w Acer Aspire 5 A515-51G to koszmar. Nie dość że trzeba ...

źródło: 472990340_1275054167094860_3142662012888096828_n

Pobierz
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@Belzdron: nie taka pestka. Sporo czasu mi to zajęło. No chyba że się pociągnie na siłę licząc że nity puszczą i nic więcej się nie złamie. Propo ponownego wsadzenia klawiatury to są trzy opcje.
1. Zrobić spawanie plastiku po bożemu
2. Stopić lutownicą kikuty z tych nitów żeby się rozlały i złapały klawiaturę ( u mnie ta opcja nie wchodziła w gre bo to druga wymiana klawiatury i już nie
  • Odpowiedz
  • 0
a później lutownicą z ostrym grotem topię żeby załapało znowu.

@kidi1: no tylko ta metoda chyba działa przy pierwszej wymianie klawiatury a przy każdej następnej nie po już nie ma czego topić, cnie?
  • Odpowiedz
czy by ołówek 3D (na filament, jak w drukarkach 3D) się nie nadał. 🤔

@Belzdron: tak i nie. Wszystko zależy z czego jest zrobiona obudowa laptopa - a zapewne nie jest to proste tworzywo, ale można by założyć jakies coś ABS-podobne (można poznać po zapachu podczas topienia, i ew. reakcji z acetonem). I wtedy zadziała wyłącznie jeśli użyjesz drutu ABS - a nie wszystkie długopisy3D potrafią działać z ABS (ze
  • Odpowiedz