Wpis z mikrobloga

Siemka,

Nie wiem czy to normalna sytuacja przy zakupie mieszkania ale serio się dzisiaj zdziwiłem.
Byłem się spotkać z właścicielem w mieszkaniu w celu sprawdzenia i ewentualnego dogadania umowy jakby mi się spodobało, wspomnę jedynie, że gość przez telefon wydawał się na mruka i cwaniaka i w sumie się nie zawiodłem co do obaw ale mniejsza z tym.
Po obejrzeniu postanowiłem, że zaproponuje umowę przedwstępną wiadomo ja się obliguje do podjęcia decyzji kredytowej i w razie czego jak się nie uda to kwota powiedzmy tam 10 tys zł wraca do mnie, jak mi gość wyskoczył, że on nie robi tak jedynie mogę dać mi ten hajs na umowe ale jak nie dostanę kredytu to pieniądze przepadają xdd no hit, w pierwszym momencie zdębiałem i zapytałem się dlaczego tak (wcześniej mówił że mieszkanie po babci wyremontowane i nie spieszy mu się ze sprzedażą) to argumentował to tym, że może ktoś potencjalny kupić i on straci przez xd
Mieliście taką sytuacje ?
A i w sumie putanie czy ktoś jak zawierał umowę przedwstępną to brał ją do notariusza czy zawierał jedynie z sprzedającym jako umowa cywilno prawna ?
#nieruchomosci #kupnomieszkania
  • 108
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

ale to nie jest pewnik przecież, że napewno dostane to dlaczego ja mam być też stratny ?

@GrubyJoshi: Ale to już byłaby sprawa między Tobą a bankiem, sprzedający nie ma na to wpływu. Czy sprzedając mieszkanie chciałbyś bezinteresownie brać na siebie część ryzyka, które ponosi jeden z potencjalnych kupców? Skąd miałbyś wiedzieć czy ten kupujący, który będzie starał się o kredyt, jest tak rozsądny jak Ty i zrobił wcześniej rozeznanie
  • Odpowiedz
Ale że odkryłeś czym jest zadatek i się zdziwiłeś czy co? xD To normalna praktyka, bo po podpisaniu umowy nie będzie dalej szukał nabywcy, bo Ty się zadeklarowałeś, a jak Ty zrezygnujesz przez swoje widzimisię albo złożysz wniosek o kredyt jak nawet zdolności nie masz to będzie te kilka miesięcy w plecy z szukaniem nabywcy. Dodaj klauzulę, że jak on zrezygnuje to oddaje Ci zadatek x2. Ja jeszcze miałem, że sprzedawca zwróci
  • Odpowiedz
@GrubyJoshi: ja miałem na umowie że otrzymam zwrot tylko po dostarczeniu odmów z 3 różnych banków. Z drugiej strony gdyby oni zerwali to zwracają podwójną stawkę. Deweloper
  • Odpowiedz
  • 1
@keeper772:
Ale ja wiem czym jest zadatek i z jego ceną nie miałem problemu, tu chodziło mi o podejście sprzedającego gdzie ja właśnie zaproponowałem mu to o czym piszesz a on wyskoczył, że tak on nie robi ze zwrotem jedynie pobiera i nie zwraca mimo właśnie odmów np z 3 banków.
  • Odpowiedz
@GrubyJoshi: u mnie umowa przedwstępna 2 miesiące, 5k dla właścicieli. Jak się rozmyśla w tym czasie to mi oddają 10k. Załatwiane przez pośrednika nieruchomości ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@GrubyJoshi Jak gościu na wstępie ma takie podejście, to radzę odpuścić, bo będzie tylko gorzej. Zapis o kredycie to standard w umowach i albo koleś pojęcia nie ma o świecie, albo chce Cie zrobić w wała
  • Odpowiedz
@GrubyJoshi: kupowaliśmy z wtórnego, umowa przedwstępna bez notariusza, był zapis że jeśli nam się odwidzi to zadatek zostaje u sprzedających, jak im się odwidzi to nam zwracają podwójną kwotę, ale jak dostaniemy trzy odmowy z trzech banków to oddają nam tyle co daliśmy i się rozchodzimy w pokoju
  • Odpowiedz
@GrubyJoshi: mówił że mu się nie śpieszy bo nie chcę abyś negocjował cenę w dół, i że on sobie poczeka na innego klienta co da tyle ile on chce,

A jako okazało się że to Ty jesteś tym klientem no to już w drugą stronę i chcę sprzedać Tobie szybko, nie będzie czekał.

Myślę jakie byłoby dobre wyjście z tej sytuacji. Może takie że jeżeli on znajdzie nowego klienta to
  • Odpowiedz
  • 2
@SpalaczBenzyny:
Jest to jakieś wyjście z sytuacji ale to już takie kręcenie bata xd w każdej chwili mógłby specjalnie powiedzieć że o właśnie ma klienta który da 20 tys więcej i czy wyskoczę jeszcze z czymś xd
Poczekamy, zobaczymy jak nie sprzeda to przedzwonię do niego znowu.
  • Odpowiedz
@GrubyJoshi
1) sprawdzić zdolnośc u 2 doradców kredytowych
2) dogadav z gościem że masz zdolność i powinno być git i że składasz wniosek do 3 banków i j.w. jak odmowa z 3 to się rozchodzicie w pokoju
3) jak nie to działa jak zadatek
4) jak kredyt to git i sie kupuje
Umowa wstępna bez notariusza,
  • Odpowiedz
@GrubyJoshi: był już taki wpis na wypoku - tldr zadatek wiąże obie strony a w takim wypadku wiązałby tylko sprzedającego xD wystarczy, że się rozmyślisz i nie dostarczysz jakiegoś kwitu do banku i masz odmowę/negat. No i jest pierdylion scenariuszy brzegowych - typu bank da ci kredyt na 50% nieruchomości, nie jest to odmowa ale umowy nie sfinalizujesz i co wtedy z zadatkiem?

No i na wtórnym zapisy o zwrocie
  • Odpowiedz
To jeszcze mi proszę powiedzcie czy przy tworzeniu umowy przedwstępnej jaką kwotę umówiliście i w sumie najważniejsze czy szliście z nią do notariusza ? Bez notariusza ona w sumie dalej by pozostała umową cywilno prawną czy się mylę ?

@GrubyJoshi: jak zadajesz takie pytania to lepiej podpisz przedwstępną notarialnie bo jak coś s---------z w umowie to bank w ogóle odrzuci wniosek na starcie xD
  • Odpowiedz