Wpis z mikrobloga

Siemka,

Nie wiem czy to normalna sytuacja przy zakupie mieszkania ale serio się dzisiaj zdziwiłem.
Byłem się spotkać z właścicielem w mieszkaniu w celu sprawdzenia i ewentualnego dogadania umowy jakby mi się spodobało, wspomnę jedynie, że gość przez telefon wydawał się na mruka i cwaniaka i w sumie się nie zawiodłem co do obaw ale mniejsza z tym.
Po obejrzeniu postanowiłem, że zaproponuje umowę przedwstępną wiadomo ja się obliguje do podjęcia decyzji kredytowej i w razie czego jak się nie uda to kwota powiedzmy tam 10 tys zł wraca do mnie, jak mi gość wyskoczył, że on nie robi tak jedynie mogę dać mi ten hajs na umowe ale jak nie dostanę kredytu to pieniądze przepadają xdd no hit, w pierwszym momencie zdębiałem i zapytałem się dlaczego tak (wcześniej mówił że mieszkanie po babci wyremontowane i nie spieszy mu się ze sprzedażą) to argumentował to tym, że może ktoś potencjalny kupić i on straci przez xd
Mieliście taką sytuacje ?
A i w sumie putanie czy ktoś jak zawierał umowę przedwstępną to brał ją do notariusza czy zawierał jedynie z sprzedającym jako umowa cywilno prawna ?
#nieruchomosci #kupnomieszkania
  • 108
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@GrubyJoshi: te 21 dni to jest w sytuacji, w której masz tylko dochody z UoP i nikt niczego nie spieprzy z papierami. I jeżeli dany bank nie wymaga zatwierdzenia kredytu przez centralę (niektóre tak robią przy wyższych kwotach).
@PfefferWerfer ja wniosek składałem chyba 3 lipca 2023 r., decyzja była pod koniec sierpnia, ale miałem fenomenalnego pośrednika.
  • Odpowiedz
  • 0
@PanKapibara: @PfefferWerfer
To jeszcze mi proszę powiedzcie czy przy tworzeniu umowy przedwstępnej jaką kwotę umówiliście i w sumie najważniejsze czy szliście z nią do notariusza ? Bez notariusza ona w sumie dalej by pozostała umową cywilno prawną czy się mylę ?
  • Odpowiedz
Moją częścią jest to, że będę starał się kredyt a to czy go dostane czy nie to już decyzja banku

@GrubyJoshi: Twoją częścią transakcji jest zapewnienie, że sprzedający otrzyma zapłatę za mieszkanie. Dlaczego ma być stratny na tym że Ty, czysto hipotetycznie, porwałeś się z motyką na słońce i wystąpiłeś o kredyt którego nie otrzymasz? A jeśli nie otrzymasz go z powodu niedopełnienia formalności, swojej pomyłki lub zaniedbania - czy
  • Odpowiedz
@GrubyJoshi: odpuść, jeśli czujesz się z typem niekomfortowo. Po co się denerwować?
Teraz rynek sprzyja kupującym, a czas oczekiwania na decyzję kredytową jest bardzo krótki w porównaniu np. do 2021 roku kiedy brałem krechę.
Ja przedwstępną robiłem jako umowę cywilno-prawną i widziałem dużo zaangażowania ze strony sprzedających jak zaproponowałem dużą zaliczkę + zadatek (chyba 40k)z zastrzeżeniem, że chciałbym zwrotu jeśli dostanę negata od 3 banków.
  • Odpowiedz
  • 2
@selenita66:
Po części rozumiem a po części mnie to nie przekonuje, jak wspomniałem gość na starcie mówi, że nie spieszyło mu się/i nie spieszy się z sprzedażą, dopiero później wyleciał z odwrotną wersją, a po drugie no nie wiem czy z motyką na słońce byłem w paru bankach na wyliczenie i w każdym przebiegło to bez problemu ale to nie jest pewnik przecież, że napewno dostane to dlaczego ja mam
  • Odpowiedz
@GrubyJoshi: może być umowa przedwstępna bez notariusza tylko doprecyzuj w umowie że w przypadku nie otrzymania kredytu zaliczka (nie zadatek) będzie zwrócona kupującemu. Co do kwoty zaliczki to zależy od wartości nieruchomości i od sprzedającego jaką chce zaliczkę ( czy no 10 tys będzie dla niego ok)
  • Odpowiedz