Wpis z mikrobloga

#prawo #studniowka
Idę na studniówkę dziewczyny i bardzo nie podoba mi się regulamin oraz "zgoda na przyjście dla samego siebie?", która wymaga podania nr. PESEL, adresu i numeru kontaktowego do "opiekuna".
Jestem 21 letnim boomerem więc nie dotyczy mnie to.
Takie wyciąganie danych od ludzi jest w ogóle legalne? xd
Studniówkę organizuje szkoła razem z rodzicami.

"Udział w Studniówce jest równoznaczny z wyrażeniem zgody na przetwarzanie następujących danych osobowych:

W przypadku osoby towarzyszącej: imię, nazwisko, PESEL, wizerunek, informacje na temat alergii pokarmowej / diety.

22. Podanie danych osobowych wskazanych w pkt. 21 jest dobrowolne, jednakże odmowa ich podania jest równoznaczna z brakiem możliwości udziału w studniówce bez zwrotu opłaty za nią."
  • 31
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Podanie danych osobowych wskazanych w pkt. 21 jest dobrowolne, jednakże odmowa ich podania jest równoznaczna z brakiem możliwości udziału w studniówce bez zwrotu opłaty za nią."

@slackware707: Co?

Szczepionka na covid jest dobrowolna ale bez niej masz zakaz oddychania
  • Odpowiedz
  • 1
@gorzki99: Z tego co się orientuję to mają sprawdzać dokładnie dowód na wejściu a po opuszczeniu sali na papierosa czy cokolwiek nie można już wejść xD (o zakazie palenia również dla pełnoletnich nie wspomnę [mimo, że miejsce organizacji znam i są tam dozwolone strefy do palenia])
  • Odpowiedz
Z tego co się orientuję to mają sprawdzać dokładnie dowód na wejściu a po opuszczeniu sali na papierosa czy cokolwiek nie można już wejść xD

@slackware707: Nie wspominales ze to studniowka w zakladzie karnym :DDD Ale jaja :D
  • Odpowiedz
  • 12
@Cadfael: pójdę, ale dzielę się tym cyrkiem. Na mojej studniówce wystarczyło podpisać papier, że zapłaci się za zarzygane czy zniszczone rzeczy :) Różnica taka, że chodziłem do patotechnikum a ona do "renomowanego" liceum ze średnią wieku nauczycieli 70 lat i ambicjami większymi niż zakola dyrektora.
  • Odpowiedz
@slackware707: Napisz, że nazywasz się Zdzisław Kowalski i podaj fejk pesel. Jeszcze nie widziałem, żeby gdziekolwiek na studniówkach sprawdzali dowody osobiste XD W ogóle to wtf, jak oni niby zweryfikują te dane? XD
  • Odpowiedz
@gorzki99 z tym raczej się wykręca bo szkoła na ogół posiada jednak PESELe uczniów czy ich adresy. Ale sam fakt, ze chcą te dane przy zwykłej liście gości na imprezę jest śmieszny bo zakładają, ze każda osoba towarzysząca okradnie i pobije wszystkich xd
  • Odpowiedz
@slackware707: Nie maja jak sie wykrecic. To ze szkola posiada to jedno. Grazynka w sekretariacie moze miec uprawnienia do tego.

Ale na studniowce Twoj dowod to raczej nie grazynka bedzie ogladala.

Kazda osoba ktora ma kontakt z danymi wrazliwymi musi posiadac odpowiednie uprawnienia. Stawiam dolary przeciwko orzechom ze ta ktora bedzie na studniowce kontrolowac miec ich nie bedzie bo nawet o tym nie pomysla :DD

Poza tym szkola posiada dane
  • Odpowiedz