Wpis z mikrobloga

W pracy w obecnym miejscu moj przelozony to ok 50 letni Bawarczyk.
Generalnie bardzo wporzadku typ, ale jak sie zapomni i rozkreci z bajera po swojemu to kompletnie nie potrafie zalapac o czym mowi.
A dzis dostalem ksiazeczke, na zasadzie "rozmowki bawarsko-niemieckie"
Tak to wyglada.
#niemcy
NexciaK - W pracy w obecnym miejscu moj przelozony to ok 50 letni Bawarczyk. 
General...

źródło: image_picker_CF747857-45B0-43FB-B45B-14CF8EBD13AD-35159-00000387807AA341

Pobierz
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@NexciaK: widziałem kiedyś jakiś wiersz kilkuset letni po bawarsku to rozumiałem raptem co 5-6 słowo i to na zasadzie, że się domyślałem xD, a poziom niemieckiego B2/C1 here.
  • Odpowiedz
@dsomgi00: mnie ta pisownia też nie przekonuje, ale... Pewnie byś zrozumiał ten wiersz lepiej, gdyby ktoś Ci go przeczytał. Ta pisownia jest tylko przybliżona, do tego jak się mówi.
  • Odpowiedz
  • 0
@Szatan_Krol_Ciemnosci U mnie w firmie duzo sie drukuje, wiec nie wiem czy nie bedzie tak ze to na potrzeby lokalne. Ksiazeczke mam w pracy, w poniedzialek to ogarne.
Ale jesli robili to lokalnie to pewnie bede mial tego pare kartonow ;p
  • Odpowiedz
@NexciaK: A swoją drogą ludzie np. w Polsce, ludzie którzy mają świadomość, że niemiecki jest dość różnorodny w tych swoich wielu odmianach raczej w mniejszej części zdają sobie sprawę z tego, że np. ten bawarski będący zawsze pierwszym przychodzącym do głowy symbolem odrębności regionalnej, jest przecież z tej samej rodziny co standardowy, podręcznikowy Hochdeutsch, podczas gdy już taki w przypadku takiego dolnoniemieckiego języka niemieckich autochotnów z północy można mówić w
  • Odpowiedz