Wpis z mikrobloga

Dzień dobry użytkownikom tagu, jestem nowy w temacie RPi i mam kilka głupich pytań odnośnie GPIO i zasilania (LED). Bardzo proszę chętną do pomocy merytorycznej osobę o kontakt na PW (gdzie następnie złapalibyśmy się na Discord np., dla większej wygody real-time komunikacji – nie zajmę więcej jak 5 min). W skrócie: interesuje mnie jak podłączyć np. coś takiego: https://botland.com.pl/wyswietlacze-segmentowe-i-matryce-led/22945-8x8-led-matrix-modul-z-matryca-led-rgb-64-diody-ws2812b-sb-components-25749-5055652925749.html ale z zasilaniem branym z USB (nie portu USB RPi, a np. z powerbanku) – proszę o odzew dobrych ludzi, którzy są mi w stanie ELI5 jak to zrobić, by działało i by niczego nie popsuć po drodze. W idealnym świecie szukam rozwiązań nie wymagających żadnego lutowania.
#raspberrypi
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@texas-holdem: Na początek podepnij to tak jak masz w instrukcji, czyli tymi kabelkami co masz w zestawie, bezpośrednio do 5V i GND na raspberry.

Jak już bedziesz mieć to skonfigurowane i ogarniesz jak zaprogramwać wyswietlanie przykładowego znaku, to pozostanie wziąć jakiś przewód zasilający od USB, rozpruć go, 5v podpiąć do czerwonego, a GND do czarnego ¯\(ツ)/¯
ka-lol - @texas-holdem: Na początek podepnij to tak jak masz w instrukcji, czyli tymi...

źródło: image

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@zetisdead: Widzisz, jak na tym obrazku masz czarny kabel, który się "rozdwaja" w stronę GPIO i LED, to już mi się to kojarzy z lutowaniem, a nie mam nawet lutownicy i nie chcę jej kupować tylko w tym celu. Licze na istnienie jakiegoś "plug&play", mamy 2025 rok w końcu:>
  • Odpowiedz
  • 0
@ka-lol: Z podłączeniem tego bezpośrednio czy programowaniem animacji nie mam problemu, mam problem z tym jak (a raczej: czym, jakim hardware) podłączyć power z powerbanku jako dodatkowe źródło zasilania LED. Nie musze kupować konkretnie tej macierzy, którą podlinkowałem – być może istnieją jakieś lepsze w celu zasilania ich przez USB, nie znam się.
  • Odpowiedz
mamy 2025 rok w końcu:>

@texas-holdem: no ogólnie 2025 rok zakłada że możesz to zlutować, albo skręcić ze sobą dwa kable ¯\(ツ)/¯

Raczej nie istnieje plug and play, bo to wręcz trywialny problem i raczej nikomu do niczego bu sie to nie przydało.
  • Odpowiedz
  • 0
Dobra, to wróćmy do tego czarnego kabla w literę T. Proszę ELI5 tej koncepcji. To jest płytka. W zestawie jak widać mam też dwa kabelki, jeden męsko-żeński i jeden żeńsko-żeński. I mam port USB w powerbanku. Co z tym mam zrobić, który kabelek "rozpruć", co do czego lutować? A może zamiast lutować mogę użyć tego typu płytki i wetknąć w nią kable (jakie, gdzie?): https://allegro.pl/oferta/plytka-stykowa-montazowa-400-pinow-raspberry-pi-6143602288

@ka-lol
@zetisdead
texas-holdem - Dobra, to wróćmy do tego czarnego kabla w literę T. Proszę ELI5 tej ko...

źródło: 8x8-led-matrix-modul-z-matryca-led-rgb-64-diody-ws2812b-sb-components-25749

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@zetisdead: BTW czy dobrze rozumiem, że załączone do zestawu (link pierwszy post) kable pozwoliłyby uruchomić na tej płytce np. 10 czy 20 diod, bez żadnego zewnętrznego zasilania? Tj. że 5v z zewnątrz potrzebne jest do zaświecenia wszystkiego, ale i bez tego LED powinny świecić w jakims ograniczonym zakresie?
  • Odpowiedz