Wpis z mikrobloga

Temat znaleziony na jednej z grup #piekaryslaskie
Problem dotyczy Ronda Kopalni Julian w Piekarach Śląskich.
Kto na tym rondzie ma pierwszeństwo zjazdu?
Czerwony jadący prawym już kilka metrów swoim pasem? Prawy pas służy tylko do skrętu w prawo.
Czy jednak czerwony mający znak ustąp pierwszeństwa i znak ze skrzyżowaniem o ruchu okrężnym zobowiązany jest przepuścić wszystkie pojazdy znajdujące się na rondzie w tym niebieskiego, który był przed nim na rondzie?
Jakie jest moje zdanie?
Znak ustąp dotyczy miejsca w którym zaczyna się linia przerywana i to w tym miejscu czerwony powinien mimo wszystko ustąpić pierwszeństwa niebieskiemu...
Ale tak w praktyce to niebieski zmienia pas więc to on powinien ustalić czerwonemu :D
Tak więc sam nie wiem jak tam się jeździ. Jechałem tamtędy kilka razy ale na szczęście nigdy nie zjeżdżałem do tego marketu.
#polskiedrogi #przepisyruchudrogowego #katowice wołam też Katowice bo dużo kierowców od nas też tamtędy jeździ...
breskali - Temat znaleziony na jednej z grup #piekaryslaskie
Problem dotyczy Ronda Ko...

źródło: m_merged (1) (3)

Pobierz
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@breskali: Niebieski nie ma prawa przekroczyć ciągłej linii. W momencie gdzie zaczyna się linia przerywana, czerwony już znajduje się na rondzie. Wniosek: niebieski nie może mieć pierwszeństwa przed czerwonym, bo dopiero będzie dokonywał zmiany pasa na taki, który w danej chwili jest zajęty przez czerwonego.
  • Odpowiedz
a znak ustąp pierwszeństwa to w jakim celu tam stoi?

@breskali: Efektywnie to dla lewego pasa. Oraz dla sytuacji, w których ten niebieski jednak przekroczy ciągłą linię i dojdzie do kolizji - wtedy nie obejdzie się zapewne bez stwierdzenia współwiny czerwonego.
  • Odpowiedz
@breskali: Prawdopodobnie wcześniej oznakowanie poziome na rondzie było inne i znak już został, albo ktoś z rozpędu go tam umieścił. Znak działa do "trójkącików" poziomych, gdzie de facto i tak nie miałby komu ustąpić. Ot, błąd w oznakowaniu.
  • Odpowiedz
@selenita66: W sumie można by też przyjąć taką koncepcję, że czerwony powinien poczekać przed linią zatrzymania jeśli tylko widzi, że z lewej nadjeżdża jakikolwiek niebieski. Choć wydaje się, że skoro tory jazdy się nie przecinają, to takie podejście mogłoby być zasadne jedynie kiedy niebieski już sygnalizuje zamiar zmiany pasa i zjazdu z ronda.

Wszystko rozbija się o to czy czerwony jest już na rondzie, czy jeszcze na nie nie zdążył
  • Odpowiedz
znak ustąp pierwszeństwa to w jakim celu tam stoi?

@breskali: proste. Należy ustąpić pierwszeństwa. Wjeżdżając na rondo jako czerwony nie wymuszasz pierwszeństwa na niebieskim. Niebieski, kiedy Czerwony już legalnie wjechał na rondo, powinien normalnie przestrzegać przepisów.
  • Odpowiedz