Wpis z mikrobloga

#produktywnosc #pytanie #pytaniedoeksperta #obsidian #notion #notatki

Siema Mirki.

Nowy rok, nowy ja :D
Mam postanowienia aby lepiej planować swój dzień, być bardziej produktywny i chyba co najważniejsze lepiej zarządzać informacjami które z każdej trony do mnie docierają, w skrócie jakoś ogarniać lepiej swoje notatki :)

Nigdy nie używałem jakiegoś rozwiniętego narzędzia do notatek, co najwyżej jakieś androidowe "notatki" ale chciałbym spróbować czegoś bardziej zaawansowanego.
Słyszałem o Obsidian i Notion, czy używacie któregoś z nich i czy możecie polecić jeden albo drugi ?
A może znacie jakieś inne fajne appki ?
Z funkcjonalności nad jakimi mi zależy i jakie teraz przychodzą mi do głowy to synchronizacja na telefon / laptop, szybki sposób na notowanie, żebym mógł w biegu coś zapisać. Może jakieś linkowanie ze sobą notatek albo ich tagowanie.

A może appka jakiej używacie ma jakąś funkcjonalność bez której nie wyobrażacie sobie teraz żyć ?

Będę wedzięczny za wszystkie komentarze i sugestie.
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@StaryZielony: nie ma znaczenie z czego bedziesz korzystal jesli nie wyrobisz sobie nawyków. Bez sensu pchasz sie w takie skomplikowane kombajny do notatek nie potrafiac robic notatek i nie majac nawyków do ich porzadkowania.
  • Odpowiedz
Zależy czy potrzebujesz szybko notować mysli i przechowywać jakieś instrukcje czy listy zadań czy jesteś np pracownikiem naukowym i potrzebujesz zarządzać wiedzą. Jak to pierwsze to styknie Ci evernote, keep, OneNote i podobne. W Notion i Obsidian warto się bawić jak lecisz w to drugie
  • Odpowiedz
@StaryZielony: Notion to zamknięty system, znikną oni, znikną notatki(Będzie sporo kombinowania by to przegrać gdzieś indziej), plus to system dla ludzi współdziałających na projektach.
Obsidian ma otwarty system markdown, otworzysz bez problemu w każdym notatniku, plus jest lepszy do indywidualnych rzeczy typu zapisywanie pomysłów, prowadzenie dziennika, takie tam. Oglądasz podstawowy poradnik pięć minut jak robić linki do innych notatek, taki i już, gotowy do pracy. A jak chcesz się zagłębić(UWAGA,
  • Odpowiedz