Wpis z mikrobloga

Wykopki #mechanikasamochodowa #hyundai

Sprawa dotyczy Hyundaia i30 gen 1 2006 (chyba) 1,4 benzyna.

Samochód podczas jazdy nagle przestał reagować na gaz po czym zgasł i już nie chce odpalić. Rozrusznik kręci, objaw trochę podobny do braku benzyny (benzyna jest bo mimo ze wskaznik jest duzo wyzej niz rezerwa to dolalem doatkowo) albo niedzialajcego immobilisera ale w sumie jakby coś z immobiliserem było nie tak to by nie odpalał a potrafił raz na kilka zakręcen na pół sekundy odpalić.

Co to może być? Chodzi o to ze chciałbym wiedzieć żeby mnie mechanik nie oszukał na hajs noi chciałbym wiedzieć ile pieniędzy szykować.
  • 20
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ozzi91: check gaśnie? błędy odczytane?

Przyczyn może być wiele, np. wadliwy czujnik temperatury może dać taki efekt że zimny działa, a po nagraniu go przelewa i gaśnie.
  • Odpowiedz
@ozzi91: sorry za zwłokę, ciężka sobota ;) Jeśli nadal gaśnie tak jak by brakowało paliwa ( przerywa, krztusi się, gaśnie) to ja bym jednak stawiał na paliwo, albo pompka albo filterek paliwa. To te najbardziej oczywiste rzeczy. Może być coś z pompą wtryskową albo magistralą paliwową. Jak masz możliwość to pogadaj z kimś starszej daty, kto ma trochę pojęcia o autach, żeby posłuchał auta. Jakiś sąsiad, wujek czy ktokolwiek. Ciężko
  • Odpowiedz
  • 0
@Mav_M: dzięki za odp. W zasadzie to chodzi głównie o to by mnie mechanik nie oszukał :P Auto już u mechanika. Wczoraj odpalił, obroty falowały, po dodaniu gazu obroty się podnosiły ale jakby po sekundzie już spadały do zera i samochód gasł. Finalnie się skończyło holowaniem.
  • Odpowiedz
  • 0
@ozzi91 jeżeli masz takie obawy to zawsze możesz kupić jakiś multimetr z autorange i sprawdzić rezystancje na poszczególnych sensorach czy świecach. W ten sposób możesz potwierdzić bądź zaprzeczyć wiele rzeczy przy konfrontacji z mechanikiem. Dodatkowo zrobić zdjęcia jako dowód, chociaż z drugiej strony miałeś już jakieś złe doświadczenia z mechanikami że masz takie obawy?
  • Odpowiedz
  • 0
@Mav_M: jeszcze nie wiem co, ale muszę się pożalić. W drugim aucie strzelil mi przewód hamulcowy, jak można takiego pecha mieć, drugie auto uziemione. na szczęście nic się nie stało
  • Odpowiedz
@ozzi91: pewnie Cię to nie pocieszy, ale w moim aucie padło zawieszenie pneumatyczne. Samochód stoi 5 cm nad asfaltem. Nie da rady nawet na podnośnik wjechać. A na stardiagnosis nie ma żadnych błędów. Auto uziemione do ocieplenia żeby cokolwiek na dworze zrobić.
  • Odpowiedz
  • 0
@Mav_M: eh, no tak z tymi autami sie juz dzieje, nie ma dobrego momentu aby sie popsuly. a unieruchomic sie moze auto 5 letnie jak i 15 letnie
  • Odpowiedz
  • 0
@Mav_M: dzwonił do mnie mechanik, powiedział że pompa paliwa ale fizycznie jeszcze jej nie założył i auta jeszcze nie odebrałem.
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@Mav_M w ramach dodatkowego info skasowal mnie 550zl z robocizna bez faktury.

Mowil że miał prawo odpalić na resztkach paliwa na listwie
  • Odpowiedz