Wpis z mikrobloga

W jaki sposob liczycie kalorie? Wazycie produkty? Patrze sobie po roznych apkach ale mam wiecej watpliwosci i zagwostek niz to warte.
Przykladowo zjadlem 3 plasterki salcesonu kupionego z lady na wage.
Po wyszukaniu znajduje mi kilka salcesonow, powiedzmy ze jakis wybieram i... brakuje mi danych bo wiekszosc aplikacji chce wage. Wiec pytam chatugpt ile moze to wazyc i tak wklepuje, ale nie ukrywam ze jest to meczace.
Jest jakis fajny sposob na liczenie?
Bo w takoej sytuacji to chyba szybciej mi to orientacyjnie czat gpt wyliczy a ja sobie to tylko podlicze.

#fitatu #kalorie #liczeniekalorii #mirkokoksy #silownia #dieta
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Mdx91: Kolega wyżej polecil popularna aplikacje, a ja mogę Ci zaproponować inną, Diabscale(Vitascale dawna nazwa). Prosta i intuicyjna apka. Możesz dodawać ręcznie produkty, w której danej bazie nie ma, edytować obecne ( sprawdzać co jakis czas na produkcję wartości odżywcze, bo producenci co jakiś czas zmieniają). Możesz też dodawać całe dania. Możesz ustawić dzienną ilość kalorii z podziałem makroskladników.Apka stworzona przez Polaków. I tak jak kolega inny napisał, ważysz wszystko,
  • Odpowiedz
@Mdx91: Fitatu jak przygotowujesz posiłek skanujesz produkty (kod kreskowy), których używasz. Następnie dzielisz to na porcje( jest w programie taka opcja) fitatu dzieli ci to automatycznie z całym makro. Jeśli chodzi o gotowe produkty. Przecież kupując 3 plastry salcesonu przy ladzie masz podaną ich wagę. Polecam po prostu na początku dodać sobie do ulubionych sporo produktów a potem tylko dodajesz zaznaczając. Mi na cały dzień dodawania każdego posiłku schodzi może
  • Odpowiedz
@Mdx91: Ale jaką widzisz tutaj zagwozdkę? Kupujesz wagę kuchenną i ważysz rzeczy, które jesz, a nie znasz ich gramatury. Tu nie ma filozofii.
  • Odpowiedz
@Mdx91: niestety dużo rzeczy trzeba wpisywać na oko, przykład tego salcesonu jest z pozoru prosty bo jeśli kupiłeś 10 plast w rkow które ważyło 300 g to wiesz ile ważą 3 plasterki, natomiast czy miały one bardziej 200 czy bardziej 300 kalorii nie jest możliwe do zweryfikowania (wędliny z lady w niektorych marketach mają makrosy na etykiecie, większość lokalnych sklepów nie), jeśli masz określony typ diety (masa/redukcja) to u siebie
  • Odpowiedz
@Mdx91:Liczysz wtedy na oko i tyle, jak redukcja to wybierasz w apce najbardziej kaloryczny salceson a jak masa to wybierasz ten co ma najmniej kalorii. Generalnie to co podają producenci ma i tak do 15-20% odchyłów. Nawet licząc kalorie, syf to powinien być tylko dodatek
  • Odpowiedz